Tartalmas, tejfölös zöldbableves: fokhagymás rántással készítve az igazi
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Őszi almáspite-smoothie: mesésen krémes és fűszeres
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
A levesbe kerülhet hús is, de nélküle is megállja a helyét, ami azonban nem hiányozhat belőle, az a fokhagymás rántás.
A tartalmas leves mirelit, befőtt, zöld- vagy sárgababból is készülhet, attól függ, éppen mit kapsz a boltban vagy találsz a kamrád polcán. Az ízletes levesnek sokféle változata létezik, van, aki csak krumplit tesz a babhoz, de ha igazán tartalmasan szeretnéd készíteni, akkor répa is kerüljön bele, sőt, ha időd engedi, házi csipetkével is gazdagíthatod.
A zöldbablevesbe húst is lehet pakolni, gyakran füstölt oldalassal készítik, de szokták még kolbásszal, esetleg szalonnával gazdagítani. Most azonban egy húsmentes verzió kapja a főszerepet, egy igazán egyszerű, nagyiféle zöldbableves, ami a fokhagymás rántástól lesz különösen jóízű. Ha szeretnéd magadat a nagyi konyhájában érezni, házi ételízesítő kockát is tegyél a levesbe.
Tejfölös zöldbableves
Hozzávalók 6 személyre
- 60 dekagramm zöldbab
- 4 darab krumpli
- 1 darab sárgarépa
- 1 darab fehérrépa
- 3 gerezd fokhagyma
- só és bors ízlés szerint
- 1 evőkanál pirospaprika
- 2 evőkanál liszt
- 200 gramm tejföl
- 4 evőkanál olaj
Elkészítés:
A megtisztított krumplit vágjuk közepes kockákra, a répákat karikázzuk fel, majd tegyük őket magas falú lábasba a mirelit zöldbabbal együtt. Engedjünk rájuk annyi vizet, amennyi ellepi őket, fűszerezzük sóval és borssal, főzzük őket puhára (körülbelül 30-40 perc).
Egy serpenyőben hevítsük fel az olajat, majd keverjük bele a lisztet, amikor világos zsemleszínt kap, adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, 2-3 perc után a pirospaprikát is keverjük hozzá. A levesből 2-3 merőkanállal merjünk a rántáshoz, keverjük csomómentesre, utána öntsük a levesre, keverjük el.
Utoljára a tejfölt keverjük hozzá, forrástól számított 2-3 perc után el is készül a leves.
Fotó: Getty Images