Tejszínes brokkolifőzelék egyszerűen: önmagával is sűrítheted

11
Nyomtatás
brokkolifozelek
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A hagyományos habarás vagy rántás helyett egészségesebben is kínálhatod a selymes és ízletes brokkolifőzeléket.

A főzelék a magyar konyha különlegessége, amit sokan nagy élvezettel fogyasztanak. Sokféle főzelékrecept kipróbálható, amelyek hagyományosan tejfölös habarással vagy fokhagymás rántással készítve lesznek sűrűek és finomak. Most egy igazán egyszerű brokkolireceptet ajánlunk, amit többféle módon is sűríthetsz.

Ha önmagával sűrítenéd 

A receptben tejszín és liszt keveréke teszi selymessé, de liszt nélkül is működik a recept, ha önmagával sűríted be: ekkor érdemes 1 darab krumplit is a főzelékbe főznöd, tejszín helyett pedig tejfölt is használhatsz.

A főzelék fűszerezésével is kísérletezhetsz, kakukkfű helyett tárkonnyal is nagyon finom.

Tejszínes brokkolifőzelék

Tejszínes brokkolifőzelék ct

Hozzávalók 4 személyre

  • 1 fej brokkoli
  • 2 dl főzőtejszín
  • 2 evőkanál liszt
  • kevés olaj
  • szükség szerint alaplé
  • ízlés szerint
  • ízlés szerint fehér bors
  • 2 gerezd fokhagyma (reszelve)
  • 1 teáskanál kakukkfű
  • 1 késhegynyi szerecsendió
Recept idők

Elkészítés:

A brokkolit szedjük rózsáira és alaposan mossuk meg.

A tejszínt és a lisztet keverjük csomómentesre.

Egy magas falú edényben forrósítsunk kevés olajat, majd dobjuk bele a brokkolirózsákat és kicsit futtassuk meg (2-3 perc). Ezután öntsük fel alaplével, amit fűszerezzünk sóval, borssal, fokhagymával, kakukkfűvel és szerecsendióval. A főzeléket 15-20 percig főzzük. Ezután a tejszínes habarást keverjük hozzá és forraljuk egybe.

A kész főzeléket zöldségből vagy húsból készült fasírttal kínáljuk.

Sűrítési tipp:

Ha liszt nélkül készítenénk, akkor a tejszínt simán keverjük a főzelékhez, majd forrás után 2-3 merőkanálnyit szedjünk ki és botmixerrel pürésítsük, majd keverjük vissza a főzelékhez.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon