Sűrű, tejfölös karfiolfőzelék: akár önmagával is sűrítheted
Az ínycsiklandó főzeléket keményítővel, de önmagával sűrítve is elkészítheted, úgy biztos, nem lesz csomós.
A főzelék a magyar konyha különlegessége, amit sokan nagy élvezettel fogyasztanak. Sokféle főzelékrecept kipróbálható, amelyek hagyományosan tejfölös habarással vagy fokhagymás rántással készítve lesznek sűrűek és finomak. Most egy igazán egyszerű brokkolireceptet ajánlunk, amit többféle módon is sűríthetsz.
A receptben tejszín és liszt keveréke teszi selymessé, de liszt nélkül is működik a recept, ha önmagával sűríted be: ekkor érdemes 1 darab krumplit is a főzelékbe főznöd, tejszín helyett pedig tejfölt is használhatsz.
A főzelék fűszerezésével is kísérletezhetsz, kakukkfű helyett tárkonnyal is nagyon finom.
A brokkolit szedjük rózsáira és alaposan mossuk meg.
A tejszínt és a lisztet keverjük csomómentesre.
Egy magas falú edényben forrósítsunk kevés olajat, majd dobjuk bele a brokkolirózsákat és kicsit futtassuk meg (2-3 perc). Ezután öntsük fel alaplével, amit fűszerezzünk sóval, borssal, fokhagymával, kakukkfűvel és szerecsendióval. A főzeléket 15-20 percig főzzük. Ezután a tejszínes habarást keverjük hozzá és forraljuk egybe.
A kész főzeléket zöldségből vagy húsból készült fasírttal kínáljuk.
Sűrítési tipp:
Ha liszt nélkül készítenénk, akkor a tejszínt simán keverjük a főzelékhez, majd forrás után 2-3 merőkanálnyit szedjünk ki és botmixerrel pürésítsük, majd keverjük vissza a főzelékhez.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu