Izgalmas sós pite túróval, sajttal és szőlővel: az utolsó morzsáig elfogy
Szőlőből az ősz legkülönlegesebb pitéjét sütheted meg, melyben a kakukkfű intenzív zamata érvényesül.
A pite minden szezonban remek választás, hisz rengetegféle változatban kipróbálható. Nagy kedvencek a gyümölcsös verziók, ilyen az almás, cseresznyés vagy a szilvás, de az ősz kedvencéből, a szőlőből is csodás pite sülhet.
A szőlős pitéhez érdemes nagy szemű, mag nélkülit választani, melyet akár félbevágva is a krémre tehetsz. Ha a krém túl soknak bizonyult, csomagold el légmentesen, a hűtőben néhány napig tárolhatod, akár a reggeli kávét vagy kakaót is gazdagíthatod vele.
Tészta:
A lisztet szitáljuk keverőtálba, majd adjuk hozzá a puha vajat, a cukrot és a tojássárgáját. Az alapanyagokból dolgozzunk tésztát. Ha nem áll össze, akkor néhány evőkanál hideg vizet is adjunk hozzá, majd formázzuk cipóvá és csomagoljuk fóliába. A becsomagolt tésztát tegyük hűtőbe 30 percre.
Krém:
A habtejszínt a mascarponéval és a porcukorral verjük kemény habbá.
A hidegen pihent tésztát enyhén lisztezett dolgozófelületen nyújtsuk ki a forma méretének (20 cm) megfelelően, úgy, hogy a forma peremére is kerüljön tészta.
Miután a tésztát a formába helyeztük, tegyünk rá egy sütőpapírt, amire szórjunk nehezéket (szárazbab), majd toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe 20-25 percre.
Míg sül a tészta, a szőlőt szemezzük le és mossuk meg, ha szeretnénk, félbe is vághatjuk a szőlőszemeket.
A krémet simítsuk a tésztára: egy részét habzsákba is tölthetjük és használhatjuk a pite díszítésénél.
A krém tetejére tetszés szerint rakjuk rá a szőlőszemeket. A szőlős pitét tálalásig tároljuk hűtőben.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu