Tepsiben sült alma melengető fűszerekkel: zabpehely is gazdagítja

Sult-alma
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Ez a sült alma igazi kuriózum, hiszen egy zabpelyhes, mandulalisztes, fűszeres keverék sül rá. Desszertként és édes vacsoraként is megállja a helyét.

Először próbáltam ki az almasütést ebben a formában, és biztos, hogy lesz még folytatása. A hűvösebb hónapokban jólesnek a tartalmasabb desszertek, de ha hozzám hasonlóan a gyümölcsökhöz és a rostokhoz is ragaszkodsz, akkor ez egy szuper kombináció. Az előkészítés legfeljebb 15 percet vesz igénybe, a munka nagyobb részét a sütő végzi. Mindössze annyi vele a dolgod, hogy az almákat megmosd, kicsumázd, rájuk kanalazd az édes-fűszeres zabos tölteléket, és betedd a sütőbe. 

Nálunk nem fogyott el azonnal a teljes adag, a maradék viszont kihűlve is pont annyira jó volt, mint amikor kivettem a sütőből. Így nemcsak desszertként volt isteni, de könnyed vacsorának is beillett. Ha pedig tetéznéd az élvezeteket, akkor vaníliafagyit is kanalazz rá!

Tepsiben sült alma

Sult-alma-c

Hozzávalók 4 személyre

  • 4 db piros, édes alma
  • 70 g nagy szemű zabpehely
  • 50 g mandulaliszt vagy őrölt mandula
  • 40 g kókuszvirágcukor vagy barna cukor
  • 50 g dió vagy mandula durvára darabolva
  • 1 tk almáspite-fűszerkeverék
  • 0.25 tk
  • 50 g kókuszolaj
Recept idők

Elkészítés:

A töltelékhez egy közepes tálban keverjük össze a zabpelyhet, a mandulalisztet, a cukrot, a mandulát (vagy diót), a fűszerkeveréket és a sót. A kókuszolajat mérjük egy hőálló edénybe, mikróban melegítsük folyékony állagúra, és alaposan keverjük el a száraz hozzávalókkal. Tegyük félre.

Az almákat mossuk meg, vágjuk félbe, egy kiskanállal kaparjuk ki a magházukat, és kanalazzuk rájuk a zabos tölteléket. Ne csak annyit pakoljunk rájuk, amennyi a magházak helyét kitölti, hanem gazdagon púpozzuk meg őket.

Sorakoztassuk az almákat egy tepsibe vagy jénaiba: az edény ne legyen túl nagy, fontos, hogy az oldalak kitámasszák az almákat. Takarjuk be a tepsit alufóliával, és tegyük 15 percre 185 fokra előmelegített sütőbe. Ha letelt az idő, vegyük le a fóliát, és süssük további 15 percig anélkül is. Akkor van készen, ha az almák közepesen megpuhultak, és a zab aranybarna színű.

Tegyük tálakba, juharsziruppal, mézzel vagy vaníliafagyival fogyasszuk. A maradékot hűtőben tároljuk. 

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon