Bőséges rizses egytál a piláf: könnyű fogás húsmentes napokra
Nem gombás rizs, és nem is gombás rizottó, a piláf zöldségei alaplében puhulnak, ízletes, könnyed finomság, melyet melegen a legjobb fogyasztani.
A kókuszos rizs egy elterjedt és közkedvelt fogás a világ több részén is, hiszen Közép- és Dél-Amerika, Nyugat-Afrika és Délkelet-Ázsia számos országában fogyasztják. Az elkészítése nem igényel különösebb konyhai jártasságot, és mindössze négy hozzávalóra van szükséged az egzotikus körethez – ezekhez azonban mindenképp ragaszkodj.
Rizsből az illatos jázminrizst használd, mert hosszú és vaskos szemeivel tökéletes textúrát biztosít. A kókusztejből csakis a kókuszosabb ízű és sűrű konzerves változatot válaszd: a dobozos fajtákat túlságosan felvizezik, és a legtöbb cukrot is tartalmaz, így velük nem érheted el a gazdag kókuszos aromát. Ha ritkán használsz konzerves kókusztejet, akkor ne lepődj meg, ha a konzervet kibontva külön rétegben találod a sűrű kókuszkrémet és az áttetsző kókuszvizet: természetes, hogy szétválnak, egyszerűen csak keverd össze őket.
Ahhoz pedig, hogy igazán ütős és friss legyen az összhatás, mindenképp friss koriandert és lime-ot használj.
A rizst öblítsük át folyó víz alatt, keverjük a kókusztejhez, és a sóval együtt, fedő alatt, közepes hőfokon főzzük 15 percig.
Ha a rizs minden folyadékot felszívott, vegyük le a tűzről, és hagyjuk további 10-15 percig fedő alatt puhulni.
Egy villával lazítsuk fel, majd keverjük bele a lime levét és az apróra vágott koriandert.
Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors
@sobors.hu