Krumplis curry melengető fűszerekkel: tartalmas fogás kevés munkával
Curry nem csak hangzatos alapanyagokból készülhet: krumpli és répa is lehet az alapja ennek a tartalmas és izgalmas fogásnak, ha tudod, hogyan fűszerezd.
A curry egyszerűen megunhatatlan – legalábbis számomra. Elképesztően sokszínű, és végtelen variációban elkészíthető, így nem kell leragadni egyetlen típusánál. Ez a zöldséges változat például azért különleges, mert az alapszósz és a felhasznált alapanyagok is zöld színűek, így nemcsak az íze és a látványa lesz üdítő, de rengeteg vitamint és tápanyagot is tartalmaz.
Fűszerekből olyan karakteres ízűek kerülnek bele, mint a thai citromfű (más néven citromnád), a gyömbér, a friss koriander, a kurkuma vagy a szójaszósz. Ezek mindegyike fontos, és ne hagyd ki, mert nélkülük nem a várt ízélményt nyújtja majd az étel. Ha nem tudod, honnan szerezd be őket, akkor érdemes benézned egy nagyobb indiai vagy ázsiai fűszereket árusító boltba.
Az alapszószhoz 2-3 perc alatt fonnyasszuk meg a póréhagymát 2 evőkanál olajon, adjuk hozzá az apróra vágott fokhagymát, gyömbért, citromfüvet és zöld chilit, és pirítsuk további 1-2 percig. Adjuk hozzá a szósz többi hozzávalóját is, majd botmixerrel dolgozzuk krémesre. Tegyük félre.
A basmati rizst öblítsük le folyó víznél, és 1,5-1,75-szörös vízben főzzük készre az ebben a cikkben leírtak szerint.
Egy másik edényben hevítsünk fel 1 evőkanál olajat, és adjuk hozzá a feldarabolt cukkinit, kaliforniai paprikát, ceruzababot és brokkolit. Sózzuk meg, és közepes hőfokon, fedő alatt pirítsuk 8-10 percig. Időnként keverjük át, hogy ne ragadjon le, és szükség szerint adjunk hozzá 2-3 evőkanál vizet.
Ha a zöldségek roppanósra puhultak, adjuk hozzá az edamame babot, a bébispenótot és az alapszószt, és főzzük együtt is 2-3 percig.
Azonnal tálaljuk: a párolt rizzsel, friss korianderrel és pirított kesudióval fogyasszuk.
Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors
@sobors.hu