Pirított thai tészta roppanós zöldségekkel: a mogyoróvaj teszi krémessé
Nem nehéz ázsiai ízeket és illatokat varázsolnod a konyhádba: mindössze néhány egyszerű hozzávalóra és fűszerre lesz szükséged, és máris készülhet az ínycsiklandó étek.
A stir fry technikája az egyik legjobb választás arra az esetre, ha percek alatt szeretnél tartalmas ételt készíteni. A Kínából származó módszer lényege az, hogy a hozzávalókat kis mennyiségekben, kevés olajon, magas hőmérsékleten pirítjuk, közben pedig folyamatosan kevergetjük, rázogatjuk. Ehhez a legjobb eszköz a wok, ennek hiányában viszont egy tapadásmentes serpenyő is működhet.
Ami a hozzávalókat illeti, szinte bármilyen, apróbbra darabolható zöldséget vagy húsfélét használhatsz, mellé pedig rizst és tésztákat is társíthatsz. Ezeket mindig készre főzve add a már elkékszült alaphoz, és hagyd, hogy együtt is piruljanak 1-2 percig.
A rizst mossuk meg, szűrjük le, és főzzük készre a csomagoláson leírtak szerint.
A serpenyőt hevítsük fel az olívaolajjal, és amikor már eléggé forró, adjuk hozzá a hagymát és fokhagymát. Pirítsuk 3-4 percig, majd adjuk hozzá a gyömbért, és azzal együtt is pirítsuk további 1 percig.
Adjuk hozzá a répát, a gombát és a tofut, és 4-5 perc alatt pirítsuk a zöldségeket roppanósra, a tofut pedig aranybarnára.
Adjuk hozzá a szójaszószt, a juharszirupot, a sót, a borsot és az időközben elkészült rizst, és alaposan forgassuk össze őket. Friss lime-lével meglocsolva és zöldhagymakarikákkal kínáljuk.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu