Légies sütemény a mamon: bármivel feldobhatod a tésztáját

3
Nyomtatás
tojashabos-suti-2
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Piskóta, de mégsem, ugyanolyan könnyű, de még különlegesebb ez a süti, amit szinte bármivel gazdagíthatsz.

A mamon receptje a Fülöp-szigetekről származik, lényegében egy habkönnyű piskóta. Annyiban tér el az általunk ismert recepttől, hogy vaj, illetve ebbe a változatba krémsajt is kerül. Édességként is tökéletes, de érdekesség, hogy előszeretettel kínálják reszelt sajttal megszórva is. Az eredeti recept YouTube-on jött velem szemben, úgy tökéletes, ahogy van.

A tojáshabtól hihetetlen könnyű és légies lesz a süti, és hogy biztos ne essen össze, egy kevés sütőpor is kerül bele. A tésztáját bármivel feldobhatod, keverhetsz bele kandírozott gyümölcsöket, magvakat, csokit.

Hogy tökéletes legyen, vízgőzben kell sütni, önts a formák alá a tepsibe egy kevés vizet, így told a sütőbe a kis sütiket. 

Tojáshabos süti, mamon

tojashabos-suti

Hozzávalók 12 darabhoz

  • 100 g krémsajt
  • 70 g vaj
  • 120 ml tej
  • 2 ek olaj (semleges ízű)
  • 7 db tojás
  • 120 g liszt
  • 2 ek keményítő
  • 1 csapott tk sütőpor
  • 200 g cukor
  • 0.25 tk citromlé
Recept idők

Elkészítés:

Forraljunk vizet egy lábasban.

Egy tűzálló tálba – ami passzol a lábas tetejére – tegyük bele a vajat, krémsajtot, tejet, olajat. Tegyük a tálat a vízgőz fölé – de ne érjen a vízbe –, majd melegítsük össze a hozzávalókat, míg a vaj és a krémsajt el nem olvad, egynemű lesz a keverék. Vegyük le a vízgőzről, hagyjuk kihűlni.

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.

A tojásokat válasszuk szét.

A tojássárgákat keverjük a vajas-krémsajtos alaphoz. Szitáljuk hozzá a lisztet, a keményítőt és a sütőport is.

A tojásfehérjét verjük habbá a citromlével. Amikor már nagyjából összeállt, adjuk hozzá a cukrot, verjük egészen kemény, stabil habbá.

A tojáshabot több részletben forgassuk a tojássárgás alaphoz. Vigyázzunk, ne nagyon törjük össze. Akkor jó, ha egynemű a massza.

Vajazzunk ki 12 muffinformát, vagy használjunk szilikonalapút. Osszuk szét a tésztát a kapszlik között. Tegyük a muffinformákat egy tepsibe. Öntsünk alájuk annyi vizet, hogy a formák egyharmadáig érjen.

25-30 percig süssük a sütit, tűpróbával ellenőrizzük. Hagyjuk még a lekapcsolt sütőben, nyitott sütőajtónál őket 3 percig. Utána hagyjuk teljesen kihűlni, mielőtt kínálnánk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon