Kakaós piskótatekercs selymes csokitöltelékkel: ebből biztos a repeta
Mutatós és nagyon finom ez a piskótatekercs, amely így készítve biztos, hogy repedésmentes, szépen szeletelhető lesz.
A mamon receptje a Fülöp-szigetekről származik, lényegében egy habkönnyű piskóta. Annyiban tér el az általunk ismert recepttől, hogy vaj, illetve ebbe a változatba krémsajt is kerül. Édességként is tökéletes, de érdekesség, hogy előszeretettel kínálják reszelt sajttal megszórva is. Az eredeti recept YouTube-on jött velem szemben, úgy tökéletes, ahogy van.
A tojáshabtól hihetetlen könnyű és légies lesz a süti, és hogy biztos ne essen össze, egy kevés sütőpor is kerül bele. A tésztáját bármivel feldobhatod, keverhetsz bele kandírozott gyümölcsöket, magvakat, csokit.
Hogy tökéletes legyen, vízgőzben kell sütni, önts a formák alá a tepsibe egy kevés vizet, így told a sütőbe a kis sütiket.
Forraljunk vizet egy lábasban.
Egy tűzálló tálba – ami passzol a lábas tetejére – tegyük bele a vajat, krémsajtot, tejet, olajat. Tegyük a tálat a vízgőz fölé – de ne érjen a vízbe –, majd melegítsük össze a hozzávalókat, míg a vaj és a krémsajt el nem olvad, egynemű lesz a keverék. Vegyük le a vízgőzről, hagyjuk kihűlni.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
A tojásokat válasszuk szét.
A tojássárgákat keverjük a vajas-krémsajtos alaphoz. Szitáljuk hozzá a lisztet, a keményítőt és a sütőport is.
A tojásfehérjét verjük habbá a citromlével. Amikor már nagyjából összeállt, adjuk hozzá a cukrot, verjük egészen kemény, stabil habbá.
A tojáshabot több részletben forgassuk a tojássárgás alaphoz. Vigyázzunk, ne nagyon törjük össze. Akkor jó, ha egynemű a massza.
Vajazzunk ki 12 muffinformát, vagy használjunk szilikonalapút. Osszuk szét a tésztát a kapszlik között. Tegyük a muffinformákat egy tepsibe. Öntsünk alájuk annyi vizet, hogy a formák egyharmadáig érjen.
25-30 percig süssük a sütit, tűpróbával ellenőrizzük. Hagyjuk még a lekapcsolt sütőben, nyitott sütőajtónál őket 3 percig. Utána hagyjuk teljesen kihűlni, mielőtt kínálnánk.
Fotó: Getty Images