Üde citromos pite tojás nélkül: a joghurtos tésztán lágy krém terül el

26
Nyomtatás
citromos-pite-cover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Ez a mennyei citromos sütemény két részből áll: egy puha, citrusos tésztából és egy lágy, pudingos krémből. A találkozásuk egyszerűen tökéletes!

Ha szereted a citromos sütiket, ez a recept lesz az új kedvenced, egyszerre omlós, krémes és pudingos, tökéletes! Az alapja egy vajas, joghurtos kevert tészta, amelybe citromhéj és -lé is kerül, így nagyon puha és illatos lesz. Erre kerül egy lágy, édes réteg, amely krémsajtból, joghurtból, citromhéjból és keményítőből áll: utóbbi gondoskodik arról, hogy a krém a sütőben megszilárduljon, remegős, pudingos állagú legyen.

Tojást nem tartalmaz a süti, így tovább eltartható, és az arra érzékenyek is fogyaszthatják. Ha szeretnéd, a tejtermékeket is lecserélheted benne: vajalternatívával, kókuszjoghurttal és növényi krémsajttal is tökéletesen működik a recept.

Tojásmentes citromos pite

citromos-pite-recept

Hozzávalók 8 szelethez

Tészta:

  • 140 g vaj
  • 190 g kristálycukor
  • 2 nagyobb db biocitrom héja
  • 1 tk. vaníliakivonat
  • 120 g görög joghurt
  • 1 közepes db citrom leve
  • 200 g búzaliszt
  • 1.5 tk sütőpor
  • 1 nagy csipet

Krém:

  • 230 g krémsajt
  • 250 g porcukor
  • 4 ek. keményítő
  • 120 g görög joghurt
  • 1 db biocitrom héja
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 170 fokra, és vajazzunk vagy béleljünk ki sütőpapírral egy 24 centis tortaformát.

Készítsük el a tésztát: a cukorba keverjük bele a citromok reszelt héját. Öntsük rá az olvasztott és kihűlt vajat, majd adjuk hozzá a citromlevet, a vaníliát és a joghurtot. Keverjük össze.

Szitáljuk bele a lisztet, majd adjuk hozzá a sütőport és a sót is. Keverjük csomómentesre a tésztát, majd öntsük az előkészített formába.

A porcukorba keverjük bele a keményítőt, majd a krémsajttal keverjük habosra. Adjuk hozzá a joghurtot és a citromhéjat is. Keverjük csomómentesre.

Öntsük a krémet a tészta tetejére, majd toljuk a sütőbe 45-50 percre, vagy míg a teteje aranybarna nem lesz. Nem baj, ha a sütőből kivéve még picit remegős.

Várjuk meg, míg kihűl, majd tegyük a hűtőbe legalább 2 órára, mielőtt szeletelnénk.

Fotók: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon