Puha padlizsán tojással összesütve: tápláló meleg reggeli

tojassal-sult-padlizsan
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Se nem omlett, se nem sült zöldség, inkább kettő az egyben: a fűszeres tojás szépen bevonja a padlizsánt, rásül a külsejére.

Nemrég találkoztam ezzel a recepttel Instagramon, és nagyon megtetszett a koncepció. Kicsit utánanéztem, és kiderült, hogy ez a Fülöp-szigeteken népszerű étel a tortang talong nevet viseli. Lényében egy tojással sült padlizsánról van szó, amelyet vagy reggeliként, vagy rizs mellé ebédként szoktak kínálni.

Mielőtt a padlizsánt a tojásba forgatnád, elő kell sütni: ezt megteheted grillen, de serpenyőben, sőt, sütőben is. A lényeg, hogy egészen feketére süsd a padlizsán héját, nem árt neki, ha kap egy kis füstös aromát.

Sima só-bors fűszerezéssel is el lehet készíteni a receptet, én azonban csavartam egyet rajta, és szójaszósszal, illetve szezámmaggal bolondítottam meg, így egy picit különlegesebb lett az ízvilága. Vigyázz, mivel a szójaszósz is sós, nincs szükség más ízesítőre.

Tojással sült padlizsán

tojassal-sult-padlizsan2

Hozzávalók 1 adaghoz

  • 1 kisebb db padlizsán
  • 1 nagy db tojás
  • 1 ek szójaszósz
  • 1 ek szezámmag
  • kevés olaj
  • zöldhagyma (a tálaláshoz)
Recept idők

Elkészítés:

Forrósítsuk fel a grillt vagy egy grillserpenyőt.

A padlizsánt mossuk meg, szurkáljuk meg pár helyen villával, majd kenjük le olajjal. Tegyük a grillre/serpenyőbe, majd nagy lángon süssük körbe kb. 15 perc alatt, míg a héja megfeketedik és könnyen belemegy a villa a húsába. Tegyük egy tányérra, fedjük le, hagyjuk picit hűlni.

Közben egy nagyobb tojást verjünk fel a szójaszósszal, adjuk hozzá a szezámmagot is.

A padlizsánról húzzuk le a héját, de maradjon egészben, a szárát ne távolítsuk el. A húsát egy villa segítségével lapítsuk ki, hogy kb. fél centi vastag legyen. 

Forrósítsunk fel egy serpenyőt 1 ek. olajjal.

A kilapított padlizsán mindkét oldalát mártsuk bele a tojásba, majd tegyük a serpenyőbe. Öntsük rá a maradék tojást. Egy spatula segítségével hajtsuk vissza a túlcsordult tojást a padlizsánra, hogy megőrizze az alakját. Oldalanként 1-2 percig süssük, míg megsül rajta a tojás.

Melegen kínáljuk, zöldhagymával, esetleg még szezámmaggal megszórva. Ízlés szerint lehet még sózni, borsozni.

Fotó: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük