Sokkal finomabb a lecsó, ha tököt is teszel hozzá - Édesebb és krémesebb lesz

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Lecsót bárhogy lehet készíteni, több vagy kevesebb paprikával, karikákra vagy kockákra vágva, kolbásszal vagy virslivel, mindenki másképp szereti. Mi is éppen így vagyunk ezzel, csak abban különbözünk az ország java részétől, hogy nem egyetlen receptben hiszünk.

Annyira szeretjük a lecsót, hogy nyáron nagyon sokféleképpen főzzük, virslivel vagy nokedlivel, tarhonyával vagy rizzsel, esetleg tojással, de ezek meglepő kombinációitól sem szoktunk visszariadni. A gyerekek úgy szeretik a lecsót, ha minél több egészségtelen kiegészítőt kap, nokedlit, kolbászt, virslit és így tovább. A zöldségek irányába viszont nem igazán szeretnek kísérletező mozdulatokat tenni.

A tök megváltoztatja az étel karakterét

Mivel azonban nálunk a tökfőzelék óriási sztárétel minden korosztályban, a lecsó is jobban csúszik a vele kiegészült verzióban. A tök - abban az arányban, ahogy a lenti recept mutatja - szinte teljesen eltűnik a lecsóban, felszívódik, mégis megváltoztatja az étel karakterét.

Krémesebb és sokkal édeskésebb lesz tőle, ami jó kontrasztot képez a paprika és a többi alapanyag mellé. A legtöbb piacon gyalult tököt is lehet kapni, de sokkal olcsóbb egészben, és a lecsóban úgy eltűnik, hogy kár a szép csíkokkal flancolni, sokkal egyszerűbb felkockázva a többi zöldséghez adni.

Ehhez a verzióhoz most csak kolbász került, de mindenki nyugodtan alakítsa szokásai szerint, ami a szalonnát és más egyéb kiegészítőket illeti. Csak a tököt ne hagyja ki belőle, mert az itt a pláne.

Tökös lecsó

tökös-lecsó - 1

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 3 fej vöröshagyma
  • 3 kilogramm zöldpaprika
  • 1.5 kilogramm paradicsom
  • 1 kilogramm tök
  • 1 evőkanál fűszerpaprika
  • ízlés szerint
  • 200 gramm kolbász
Recept idők

Elkészítés:

Az összes alapanyagot feldaraboljuk: a hagymát apró kockákra, a paprikát nagyobbacska csíkokra, a paradicsomot kockákra. A tököt meghámozzuk, félbevágjuk, kivájjuk a magos részét, felszeleteljük.

A lábosba legelőször a vékonyra szelt kolbász kerül, aminek kieresztjük a zsírját, ezt követi a hagyma, amit kicsit megsózunk, majd öt percig párolunk. Erre jöhet egy kis fűszerpaprika, amit nagyon alaposan elkeverünk, majd hozzáadjuk a paprikát. Összeforgatjuk a fűszeres hagymával, majd hagyjuk párolódni, míg ki nem dobja magából a levét. Ekkor mehet utána a tök és a paradicsom meg egy kis só. Fedő nélkül, olykor-olykor megkevergetve hagyjuk rotyogni, míg minden éppen meg nem puhul.

Fotók: Ács Bori/Sóbors

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük