Fűszeres darált hússal töltött szőlőlevél - Hidegen fogyasztva is mennyei

dolmades
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Dolmades, töltike, avagy töltött szőlőlevél: ezt a pikáns, mediterrán előételt több néven is ismerheted.

Vendégvárónak, de egy könnyedebb ebéd előtti előételnek is tökéletes ez a mediterrán fogás, a töltött szőlőlevél. A levelekbe előfőzés után darált hús, főtt rizs és zöldfűszerek kerülnek.

A kis töltikék mellé érdemes valamilyen ízben passzoló mártogatóst kínálni, most görög joghurtosat választottunk, amelyet egy kis fokhagyma tesz finoman pikánssá. Ha húsevő vagy, akkor pedig ezt a könnyed, egytepsis görög csirkét készítsd el, amely az olívabogyótól lesz különleges.

Töltött szőlőlevél

Töltött szőlőlevél SK recept

Hozzávalók 30 darabhoz:

Töltelék:

  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 0.5 bögre rizs
  • 1 bögre víz
  • 1 darab kápia paprika
  • 1 teáskanál sűrített paradicsom
  • 1 darab citrom leve
  • 1 csokor koriander
  • 1 csokor petrezselyem
  • 20 dekagramm darált hús (sertés vagy bárány)
  • 30 darab szőlőlevél

Mártogatós:

  • 400 gramm görög joghurt
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor petrezselyem
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • ízlés szerint
  • ízlés szerint bors
Recept idők

Elkészítés:

Az apróra vágott vöröshagymát egy kevés olívaolajon megfonnyasztjuk, rászórjuk a rizst, kicsit megpirítjuk és hozzáöntjük a dupla mennyiségű vizet. Lefedve, mérsékelt lángon fogkeményre főzzük. Mikor megfőtt, mehet bele a kis kockákra vágott kápia paprika és a sűrített paradicsom is. Most érdemes fűszerezni: a felaprított friss zöldfűszerekkel, a citrom levével és héjával, valamint sóval és borssal.

Utoljára adjuk hozzá a darált húst is, majd jól dolgozzuk össze a tölteléket. A szőlőleveleket kicsit leitatjuk, majd az eres oldalukkal felfelé, egy kanálnyi töltelékkel megpakoljuk, és mint a töltött káposztát, jó szorosan feltekerjük. Egy magas falú serpenyőben a feltekert leveleket egymás mellé helyezzük úgy, hogy a levél hegye alulra kerüljön, így nem fognak szétnyílni a főzés során. Felöntjük annyi vízzel, hogy félig ellepje a kis csomagokat, majd lefedve, alacsony lángon, 25 percig főzzük őket. Ha elfogy a főzővíz, nyugodtan pótoljuk.

A mártogatóshoz a joghurtot kikeverjük az olívaolajjal, hozzáadjuk az áttört fokhagymákat és a durvára vágott petrezselymet. Sózzuk, borsozzuk. Tálaláskor meglocsolhatjuk vele a szőlőleveleket, vagy kínálhatjuk mellé mártogatósként is.

Ha más mediterrán receptet is kipróbálnál, ez a gnocchi a tökéletes választás.

Fotó: Street Kitchen, cover: Getty Images

Ezt is szeretjük