Krémes, török vöröslencse-leves: fél órán belül kész

13
Nyomtatás
torok-lencseleves
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Ez a vöröslencse-leves, amit Törökországban Mercimek çorbası néven ismernek, a török konyha egyik alappillére. Titka az alaplében főtt vörös lencsében, zöldségekben és fűszerekben rejlik.

Ez a török vöröslencse-leves tökéletesen példázza Törökország sokszínű kulináris örökségét, gasztronómiáját pedig az egyszerű összetevők mesterévé teszi. 

A törökül Mercimek çorbası néven ismert, krémes textúrájú levest a vörös lencse, a friss citrom és az enyhén csípős ízek teszik feledhetetlenné. Próbáld ki, és nem fogsz benne csalódni!

Török lencseleves

torok-lencseleves

Hozzávalók 6 adaghoz

A leveshez:

  • 2 ek. olívaolaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 db sárgarépa
  • 1 szál szárzeller
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 tk. őrölt kömény
  • 2 ek. paradicsompüré
  • 2 db krumpli
  • 2 liter zöldségalaplé
  • 400 g vörös lencse
  • 1.5 tk.
  • 0.5 kk. őrölt bors
  • 1 db citrom
  • 1 ek. petrezselyem

A chiliolajhoz:

  • 4 db chilipaprika
  • 2 dl olívaolaj
  • 3 szál kakukkfű
  • 1 gerezd fokhagyma
Recept idők

Elkészítés:

A zöldségeket tisztítsuk és mossuk meg. A hagymát, a sárgarépát és a zellerszárat is vágjuk apróra. A fokhagymagerezdeket nyomjuk át fokhagymanyomón. A krumplikat vágjuk fel kockákra.

Egy nagy lábasban forrósítsunk fel 2 evőkanál olívaolajat, majd adjuk hozzá a hagymát, répát, zellert. Gyakori keverés mellett pároljuk őket kb. 4-5 percig.

Adjuk hozzá a lereszelt fokhagymákat, a köményt és a paradicsompürét. Pirítsuk őket 1-2 percig, amíg illatozni nem kezdenek.

Ekkor adjuk hozzá a felkockázott krumplikat, majd a zöldségalaplevet és a leöblített vörös lencsét.

Ízesítsük a sóval, ízlés szerint borsozzuk, majd közepes lángon pároljuk körülbelül 15-20 percig, vagy amíg a lencse meg nem fő, a burgonya pedig megpuhul.

Amíg fő a leves, készítsük el a chiliolajat, amelynek a receptje ide kattintva érhető el.

A tálalás előtti utolsó mozzanatként egy kézi botmixer segítségével pürésítsük le a levest. 

A tálaláskor adjunk hozzá pár csepp citromlevet, egy teáskanál petrezselymet, végezetül pedig egy csepp chiliolajat.

Fotó forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon