Hűsítő nyári levesek: ezeket készítsd a kánikulában
Édes és sós zamatú hideg levesek egy helyen, a hét minden napjára ajánlunk egy frissítő fogást, amit érdemes kipróbálni.
Ez a török vöröslencse-leves tökéletesen példázza Törökország sokszínű kulináris örökségét, gasztronómiáját pedig az egyszerű összetevők mesterévé teszi.
A törökül Mercimek çorbası néven ismert, krémes textúrájú levest a vörös lencse, a friss citrom és az enyhén csípős ízek teszik feledhetetlenné. Próbáld ki, és nem fogsz benne csalódni!
A zöldségeket tisztítsuk és mossuk meg. A hagymát, a sárgarépát és a zellerszárat is vágjuk apróra. A fokhagymagerezdeket nyomjuk át fokhagymanyomón. A krumplikat vágjuk fel kockákra.
Egy nagy lábasban forrósítsunk fel 2 evőkanál olívaolajat, majd adjuk hozzá a hagymát, répát, zellert. Gyakori keverés mellett pároljuk őket kb. 4-5 percig.
Adjuk hozzá a lereszelt fokhagymákat, a köményt és a paradicsompürét. Pirítsuk őket 1-2 percig, amíg illatozni nem kezdenek.
Ekkor adjuk hozzá a felkockázott krumplikat, majd a zöldségalaplevet és a leöblített vörös lencsét.
Ízesítsük a sóval, ízlés szerint borsozzuk, majd közepes lángon pároljuk körülbelül 15-20 percig, vagy amíg a lencse meg nem fő, a burgonya pedig megpuhul.
Amíg fő a leves, készítsük el a chiliolajat, amelynek a receptje ide kattintva érhető el.
A tálalás előtti utolsó mozzanatként egy kézi botmixer segítségével pürésítsük le a levest.
A tálaláskor adjunk hozzá pár csepp citromlevet, egy teáskanál petrezselymet, végezetül pedig egy csepp chiliolajat.
Fotó forrása: Getty Images
@sobors.hu