Készíts chiliolajat házilag: friss paprikából a legfinomabb

chiliolaj
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A chiliolaj nem csak a távol-keleti gasztronómiában kedvelt. Pikánssá tehetsz vele leveseket, salátákat, sőt, akár pizzára is csepegtetheted.

A chiliolaj egyre népszerűbb a hazai konyhakultúrában is, amit részben az ázsiai konyhának, részben pedig néhány pizzériának is köszönhet, ahol egyre többször bukkannak fel a különböző fűszeres olajak – köztük a chilis-fokhagymás is –, mint külön kérhető extra.

Összetevőit tekintve csupán 4 alapanyagra van hozzá szükség: friss chilipaprikára, fokhagymára, olívaolajra és néhány szál kakukkfűre

Chiliolaj

chiliolaj

Hozzávalók 6 adaghoz

  • 4 db piros chilipaprika
  • 200 ml olívaolaj
  • 3 szál friss kakukkfű
  • 1 gerezd fokhagyma
Recept idők

Elkészítés:

A chilipaprikák felét magozzuk ki és vágjuk fel kis darabokra. A másik kettőt hagyjuk meg egyben.

A kakukkfüvet mossuk meg.

Egy kisebb lábosba öntsük bele az olívaolajat, majd szórjuk bele a felaprított 2 darab chilipaprikát, a kakukkfűágakat és a hámozatlan fokhagymagerezdet. 

Lassan kezdjük el melegíteni az olajat, amíg éppen csak hogy gyöngyözni kezd. 

Főzzük kb. 20 percig, ennyi idő alatt fő puhára a chilipaprika. 

Amint elkészült, vegyük le a tűzről és hagyjuk kihűlni. 

Ezután töltsük át az olajat 2 azonos vagy hasonló méretű, kisebb csatos üvegbe, és ízlés szerint tegyünk mindkettőbe egyet-egyet a félretett chilikből.

A chiliolaj hűtőben tárolva 2-3 hétig is eláll.

Fotók forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük