Készíts chiliolajat házilag: friss paprikából a legfinomabb
A chiliolaj nem csak a távol-keleti gasztronómiában kedvelt. Pikánssá tehetsz vele leveseket, salátákat, sőt, akár pizzára is csepegtetheted.
A chiliolaj egyre népszerűbb a hazai konyhakultúrában is, amit részben az ázsiai konyhának, részben pedig néhány pizzériának is köszönhet, ahol egyre többször bukkannak fel a különböző fűszeres olajak – köztük a chilis-fokhagymás is –, mint külön kérhető extra.
Összetevőit tekintve csupán 4 alapanyagra van hozzá szükség: friss chilipaprikára, fokhagymára, olívaolajra és néhány szál kakukkfűre.
Chiliolaj
Hozzávalók 6 adaghoz
- 4 db piros chilipaprika
- 200 ml olívaolaj
- 3 szál friss kakukkfű
- 1 gerezd fokhagyma
Elkészítés:
A chilipaprikák felét magozzuk ki és vágjuk fel kis darabokra. A másik kettőt hagyjuk meg egyben.
A kakukkfüvet mossuk meg.
Egy kisebb lábosba öntsük bele az olívaolajat, majd szórjuk bele a felaprított 2 darab chilipaprikát, a kakukkfűágakat és a hámozatlan fokhagymagerezdet.
Lassan kezdjük el melegíteni az olajat, amíg éppen csak hogy gyöngyözni kezd.
Főzzük kb. 20 percig, ennyi idő alatt fő puhára a chilipaprika.
Amint elkészült, vegyük le a tűzről és hagyjuk kihűlni.
Ezután töltsük át az olajat 2 azonos vagy hasonló méretű, kisebb csatos üvegbe, és ízlés szerint tegyünk mindkettőbe egyet-egyet a félretett chilikből.
A chiliolaj hűtőben tárolva 2-3 hétig is eláll.
-
2024-01-29 09:32:02
-
2024-01-26 08:32:01
-
2024-01-24 09:36:02
Fotók forrása: Getty Images
Olvasd el ezt is!