Álompuha toszkán gesztenyetorta: gluténmentes őszi finomság

gesztenyetorta
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az olaszok már nemcsak a főételeikben, hanem a desszertjeikben is verhetetlenek. Most egy különleges, firenzei tortareceptet hoztunk nektek, ami teljesen gluténmentes!

Ez a sütemény egy klasszikus toszkán édesség: Olaszországban a castagnaccio nevet viseli, az alaprecept pedig várostól függően változik. Én most a firenzei variáció receptjét készítettem el.

A süti tésztája kicsit palacsintatészta jellegű, ettől függetlenül sok helyen tortaként vált híressé ez a rusztikus, vegán édesség. Mi több, a gesztenyeliszt miatt gluténmentes is, szóval ez egy tényleg mindenki számára fogyasztható süti. 

A liszt különlegessége, hogy igen édeskés ízű, így a sütihez a mazsola és a liszt kombinációja miatt sem szükséges pluszban cukrot adni. Az eredeti alaprecept egyébként nem is tartalmaz semmilyen édesítőt.

Tipp

Aki nem szereti a diót, vagy allergiás rá, helyettesítheti még több fenyőmaggal is akár. A tárolása légmentesen záródó zacskóban ajánlott, szobahőmérsékleten, ugyanis, ha hűtőbe teszed, a süti állaga gumis és kemény lesz. 

Toszkán gesztenyetorta

gestenyetorta

Hozzávalók 12 szelethez

  • 400 g gesztenyeliszt
  • 1 csipet
  • 2 ek cukor (elhagyható)
  • 500 ml hideg víz
  • 2 ek olívaolaj
  • 100 g szőlő vagy mazsola
  • 20 g apróra vágott dió (fenyőmaggal helyettesíthető)
  • 35 g fenyőmag
  • 1 szál friss rozmaring
Recept idők

Elkészítés:

Egy mély tálban keverjük össze a gesztenyelisztet és a sót, illetve igény esetén, ha használunk cukrot, akkor azt is most adjuk hozzá a készülő tésztához. 

Apránként adagoljuk hozzá a vizet, és közben folyamatosan keverjük, hogy csomómentes legyen a massza. Nekem 500 ml víz pont elég volt hozzá, hogy palacsintatészta-szerű legyen az állaga. 

Ha elkészült a massza, adjuk hozzá a 2 evőkanál olívaolajat, majd pihentessük a tésztát 30 percig. 

Vegyünk elő egy 30x20 cm-es tepsit, és tegyünk bele sütőpapírt. A masszát, ha letelt a pihentetési idő, öntsük bele, majd jöhet a dekorálás.

A tészta tetejét szórjuk meg a negyedekre vágott szőlőszemekkel vagy mazsolával. Utána mehet rá a dió és a fenyőmag is, végül pedig a rozmaringlevelek. 

A sütőt melegítsük elő 180 fokra, és süssük a tortát kb. 30 percig, vagy amíg elkezd repedezni a teteje. 

A sütőből kivéve hagyjuk a tepsiben kihűlni, és utána szeleteljük fel. Kínálhatunk mellé ricottát vagy akár egy finom pohár vörösbort is.  

Fotók: Horváth Kitti Gabriella/Sóbors

Ezt is szeretjük