Mutatós rétestorta túróval rétegezve: gyerekjáték az összeállítása

rtcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A nagyi keze által nyújtott rétesnek nincsen párja, de ha épp nincs kedved a nehéz feladattal bíbelődni, akkor használj előrecsomagolt tésztalapokat.

Hidd el, bolti tésztából is ugyanolyan finom lesz a torta, ugyanis nem hagyományosan, feltekerve készül a sütemény, hanem tortaformába kerülnek a vékony lapok.

Érdemes több tölteléket pakolni a rétegek közé, hogy igazán finom legyen a rétes. Nálunk a túrós a nagy favorit, amelyhez mindig anyukám készíti a tésztát, és minden elfogultság nélkül mondhatom, hogy verhetetlen a rétese. Nyáron azonban nincs kedve az embernek sokat bíbelődni a konyhában, ilyenkor jó választás az előrecsomagolt tésztalap. Gyümölcsből sincsen hiány, érdemes a tölteléket megbolondítani valamelyikkel, akár eperrel, ribizlivel, meggyel vagy cseresznyével. Mivel nálunk nem mindenki díjazza a gyümölcsös sütiket, így csak a torta felébe tettem ropogós cseresznyét.

Ha te is abba a típusba tartozol, aki jobban kedveli a tésztát a töleléknél, használj még 1 csomag réteslapot, 3-4 darabot pakolj egymásra, hogy a papírvékony tészta haraphatóbb legyen. 

Rétestorta

rtct

Hozzávalók 8 szelethez

  • 80 dekagramm túró
  • 20 dekagramm cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 4 evőkanál tejföl vagy habtejszín
  • 8 dekagramm vaj (olvasztva)
  • 2 csomag réteslap
  • 15 dekagramm cseresznye vagy meggy
Recept idők

Elkészítés:

A túrót tegyük keverőtálba, adjuk hozzá a cukrot, vaníliás cukrot, tejfölt vagy habtejszínt, villával dolgozzuk össze a tölteléket.

A cseresznyét vagy meggyet mossuk meg és magozzuk ki.

A vajat olvasszuk fel.

A tortaformát (26 centiméter átmérőjű) kenjük ki vajjal, majd helyezzünk rá 1 réteslapot - a tészta túllógó széleit hajtogassuk vissza a tésztára, majd tegyünk rá még két réteslapot. A tésztára kanalazzunk a töltelékből, a túróra pakoljunk a gyümölcsből ízlés szerint, majd jöhet ismét 1-2 darab réteslap, utána a töltelék, gyümölcs. Ezt a folyamatot addig ismételjük, míg elfogynak az alapanyagok. Az utolsó tésztaréteget, a tetőt, kenjük meg olvasztott vajjal, majd 180 fokosra előmelegített sütőben 25-35 perc alatt süssük készre.

A tortát kihűlt állapotában szeleteljük fel. 

Fotó: Botos Claudia/Sóbors

Ezt is szeretjük