
Fűszeres túróval töltött cukkinitekercs: paradicsomszósszal sül össze

Nem csak mutatós, isteni finom is ez a cukkinitekercs, amely könnyed nyári ebédként, de ízletes köretként is helytáll.
A ricottával töltött cukkini népszerű olasz fogás, gyakran kínálják előételként vagy köretként. Eredetileg ezt terveztem készíteni, de mivel épp nem kaptam ricottát, gondoltam, krémes túróval helyettesítem. A végeredmény fantasztikus lett: a túró karakteres, picit savanykás íze tökéletesen illik az olasz fűszerekhez és a paradicsomhoz, és a parmezánnal is szuper párost alkotnak.
Az étel elkészítése picit időigényes, ugyanis a cukkiniszeleteket be kell tölteni, majd feltekerni. Ha szeretnél egy kis időt spórolni, nem muszáj a tekercshez ragaszkodnod: rétegezd a cukkiniszeleteket a túrós-sajtos krémmel és a paradicsomszósszal, a végén ugyanolyan isteni fogást kapsz majd. Fontos, hogy ne rögös, hanem krémes túrót használj, úgy lesz tökéletes a töltelék állaga.
Ha egy kicsit még felgyorsítanád a munkafolyamatot, bolti bazsalikomos paradicsomszósszal is dolgozhatsz, de házilag is elkészítheted a mártást.
-
2023-09-19 08:52:01
-
2023-09-17 07:52:02
-
2023-09-14 09:36:01
Túróval töltött cukkinitekercs

Hozzávalók 6 személyre
- 3 közepes db cukkini
- 120 g bébispenót
- 500 g túró (krémes)
- 50 g parmezán
- 1 db tojás
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 tk bazsalikom
- 1 tk oregánó
- ízlés szerint só, bors
- 500 ml paradicsomszósz (bazsalikomos)
- 100 g mozzarella/gouda
- kevés olívaolaj
Elkészítés:
A cukkiniket alaposan mossuk meg, a végeiket vágjuk le. Vágjuk őket hosszában 3 mm vastag csíkokra. (Ha túl vastagok, nem lehet majd feltekerni, törni fog.) A szeleteket sózzuk le, majd hagyjuk állni 15 percig.
Közben a spenótot mossuk meg, csöpögtessük le. A sajtokat reszeljük le. A fokhagymát pucoljuk meg.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Oszlassunk el egy 20x25 centis sütőtál alján kb. 1,5 deci paradicsomszószt.
Forrósítsunk egy serpenyőben kevés olívaolajat, majd dobjuk rá a spenótot. Fonnyasszuk meg kb. 2 perc alatt. Szedjük ki, tegyük félre hűlni.
Egy nagy tálban keverjük krémesre a túrót, parmezánt, tojást, reszelt fokhagymát, bazsalikomot, oregánót, sót, borsot. Forgassuk bele a spenótot is.
A cukkiniszeletekről itassuk fel a nedvességet, majd mindegyik szelet végébe tegyünk egy kanál túrókrémet. Tekerjük fel a cukkiniszeleteket, majd tegyük őket szorosan az előkészített sütőtálba úgy, hogy a szélük nézzen lefelé. (Ha marad töltelék, kenjük a betöltött tekercsek tetejére.)
Locsoljuk rájuk a maradék paradicsomszószt, majd szórjuk meg a reszelt mozzarellával/goudával.
Toljuk a sütőbe 20-25 percre, míg a sajt megpirul, a cukkini pedig megpuhul.
Fotó: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors
Olvasd el ezt is!