Fűszeres túróval töltött cukkinitekercs: paradicsomszósszal sül össze

cukkinitekercs
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Nem csak mutatós, isteni finom is ez a cukkinitekercs, amely könnyed nyári ebédként, de ízletes köretként is helytáll.

A ricottával töltött cukkini népszerű olasz fogás, gyakran kínálják előételként vagy köretként. Eredetileg ezt terveztem készíteni, de mivel épp nem kaptam ricottát, gondoltam, krémes túróval helyettesítem. A végeredmény fantasztikus lett: a túró karakteres, picit savanykás íze tökéletesen illik az olasz fűszerekhez és a paradicsomhoz, és a parmezánnal is szuper párost alkotnak.

Az étel elkészítése picit időigényes, ugyanis a cukkiniszeleteket be kell tölteni, majd feltekerni. Ha szeretnél egy kis időt spórolni, nem muszáj a tekercshez ragaszkodnod: rétegezd a cukkiniszeleteket a túrós-sajtos krémmel és a paradicsomszósszal, a végén ugyanolyan isteni fogást kapsz majd. Fontos, hogy ne rögös, hanem krémes túrót használj, úgy lesz tökéletes a töltelék állaga.

Ha egy kicsit még felgyorsítanád a munkafolyamatot, bolti bazsalikomos paradicsomszósszal is dolgozhatsz, de házilag is elkészítheted a mártást.

Túróval töltött cukkinitekercs

cukkinitekercs2

Hozzávalók 6 személyre

  • 3 közepes db cukkini
  • 120 g bébispenót
  • 500 g túró (krémes)
  • 50 g parmezán
  • 1 db tojás
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 tk bazsalikom
  • 1 tk oregánó
  • ízlés szerint só, bors
  • 500 ml paradicsomszósz (bazsalikomos)
  • 100 g mozzarella/gouda
  • kevés olívaolaj
Recept idők

Elkészítés:

A cukkiniket alaposan mossuk meg, a végeiket vágjuk le. Vágjuk őket hosszában 3 mm vastag csíkokra. (Ha túl vastagok, nem lehet majd feltekerni, törni fog.) A szeleteket sózzuk le, majd hagyjuk állni 15 percig.

Közben a spenótot mossuk meg, csöpögtessük le. A sajtokat reszeljük le. A fokhagymát pucoljuk meg.

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.

Oszlassunk el egy 20x25 centis sütőtál alján kb. 1,5 deci paradicsomszószt.

Forrósítsunk egy serpenyőben kevés olívaolajat, majd dobjuk rá a spenótot. Fonnyasszuk meg kb. 2 perc alatt. Szedjük ki, tegyük félre hűlni.

Egy nagy tálban keverjük krémesre a túrót, parmezánt, tojást, reszelt fokhagymát, bazsalikomot, oregánót, sót, borsot. Forgassuk bele a spenótot is.

A cukkiniszeletekről itassuk fel a nedvességet, majd mindegyik szelet végébe tegyünk egy kanál túrókrémet. Tekerjük fel a cukkiniszeleteket, majd tegyük őket szorosan az előkészített sütőtálba úgy, hogy a szélük nézzen lefelé. (Ha marad töltelék, kenjük a betöltött tekercsek tetejére.)

Locsoljuk rájuk a maradék paradicsomszószt, majd szórjuk meg a reszelt mozzarellával/goudával.

Toljuk a sütőbe 20-25 percre, míg a sajt megpirul, a cukkini pedig megpuhul.

Fotó: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük