
Porhanyós túrós-sajtos kocka: rögtön dupla adaggal süsd

A házi készítésű, sós rágcsálnivalónak nincsen párja, tökéletes vendégváró, mely baráti beszélgetések mellé mindig jól jön.
A túrós-sajtos kocka bevált finomság, mely mindig óriási sikert arat, soha nem lehet belőle eleget sütni. Bizony, nagyon kapós, ezért megéri dupla adaggal készíteni. A tésztája finom puha, mely több napig is élvezhető.
A túrós-sajtos kocka tetejére a sajt illik a legjobban, de szezámmaggal, köménymaggal vagy sópehellyel is kipróbálhatod. Ha a tészta puhaságát sokáig szeretnéd élvezni, akkor sütés után várj 4-5 órát, majd lefedve tárold.
-
2023-05-30 09:32:02
-
2023-04-09 09:28:02
-
2023-03-19 10:16:01
Porhanyós túrós-sajtos kocka

Hozzávalók 6 személyre
Tészta:
- 50 dkg finomliszt
- 2 teáskanál só
- 1 csomag sütőpor
- 25 dkg vaj
- 50 dkg tehéntúró
- 2 darab tojás
- tejföl szükség szerint
Tetejére:
- 1 darab tojássárgája
- 1 evőkanál tejföl
- sajt ízlés szerint
- szezámmag ízlés szerint
Elkészítés:
A lisztet szitáljuk keverőtálba, forgassuk hozzá a sót és a sütőport, majd a hideg vajat reszelve adjuk hozzá. Ezután a többi alapanyagot is adjuk hozzá, és gyors mozdulatokkal gyúrjunk belőle tésztát. A begyúrt tésztát takarjuk le, és pihentessük 30 percet, de hűtőben is tárolhatjuk egy éjszakát.
A pihentetés után a tésztát borítsuk lisztezett felületre, és nyújtsuk 1 centiméter vastagságúra.
A tojássárgáját és a tejfölt keverjük össze, majd kenjük a tésztára, ezután szórjuk meg ízlés szerint sajttal vagy szezámmaggal. A tésztából vágjunk tetszés szerinti négyzeteket, majd sorakoztassuk sütőpapírral bélelt tepsire. Ezután a tepsit toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe 15-20 percre, míg szép pirosra sül.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors
Olvasd el ezt is!