Porhanyós túrós-sajtos kocka: rögtön dupla adaggal süsd

Porhanyós túrós-sajtos kocka cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A házi készítésű, sós rágcsálnivalónak nincsen párja, tökéletes vendégváró, mely baráti beszélgetések mellé mindig jól jön.

A túrós-sajtos kocka bevált finomság, mely mindig óriási sikert arat, soha nem lehet belőle eleget sütni. Bizony, nagyon kapós, ezért megéri dupla adaggal készíteni. A tésztája finom puha, mely több napig is élvezhető.

A túrós-sajtos kocka tetejére a sajt illik a legjobban, de szezámmaggal, köménymaggal vagy sópehellyel is kipróbálhatod. Ha a tészta puhaságát sokáig szeretnéd élvezni, akkor sütés után várj 4-5 órát, majd lefedve tárold. 

Porhanyós túrós-sajtos kocka

Porhanyós túrós-sajtos kocka ct

Hozzávalók 6 személyre

Tészta:

  • 50 dkg finomliszt
  • 2 teáskanál
  • 1 csomag sütőpor
  • 25 dkg vaj
  • 50 dkg tehéntúró
  • 2 darab tojás
  • tejföl szükség szerint

Tetejére:

  • 1 darab tojássárgája
  • 1 evőkanál tejföl
  • sajt ízlés szerint
  • szezámmag ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

A lisztet szitáljuk keverőtálba, forgassuk hozzá a sót és a sütőport, majd a hideg vajat reszelve adjuk hozzá. Ezután a többi alapanyagot is adjuk hozzá, és gyors mozdulatokkal gyúrjunk belőle tésztát. A begyúrt tésztát takarjuk le, és pihentessük 30 percet, de hűtőben is tárolhatjuk egy éjszakát.

A pihentetés után a tésztát borítsuk lisztezett felületre, és nyújtsuk 1 centiméter vastagságúra.

A tojássárgáját és a tejfölt keverjük össze, majd kenjük a tésztára, ezután szórjuk meg ízlés szerint sajttal vagy szezámmaggal. A tésztából vágjunk tetszés szerinti négyzeteket, majd sorakoztassuk sütőpapírral bélelt tepsire. Ezután a tepsit toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe 15-20 percre, míg szép pirosra sül. 

Fotó: Botos Claudia/Sóbors

Ezt is szeretjük