Almás-fahéjas csiga: a foszlós tésztának képtelenség ellenállni

3
Nyomtatás
Almas-fahejas-csiga-c
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Ez az almás-fahéjas csiga a létező legpuhább tésztából készül, a töltelék pedig mindent visz: illatos fűszerek és lédús almadarabok alkotják.

Egy igazán jó kelt tésztás süteménynél kevés lélekmelengetőbb desszert létezik az ünnepi készülődés időszakában. Ezzel az almás-fahéjas csigával garantált a siker: puha, foszlós tésztából és gazdag töltelékből áll, így akár a reggeli kávé mellé is fogyaszthatod, biztosan megadja a lendületet a nap hátralevő részére.

A sütemény nem tartalmaz sem tojást, sem tejtermékeket, így növényi étrendbe is beilleszthető. Ha pedig nyitott vagy még több ünnepi kelt tésztás süteményre, akkor ebben a válogatásunkban megmutatjuk a kedvenceinket.

Ünnepi almás-fahéjas csiga

Almas-fahejas-csiga

Hozzávalók 15 darabhoz

A tésztához:

  • 25 g friss élesztő
  • 300 ml langyos szójaital
  • 80 g cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 500 g finomliszt
  • 0.5 tk.
  • 150 g növényi vajalternatíva felolvasztva

A töltelékhez:

  • 3 közepes piros alma
  • 150 g szobahőmérsékletű növényi vajalternatíva
  • 100 g barna cukor
  • 2 ek. őrölt fahéj
  • 1 tk. őrölt szerecsendió
  • 100 g dió vagy mandula durvára darabolva (opcionális)
Recept idők

Elkészítés:

Az élesztőt morzsoljuk a langyos szójaitalba, keverjünk hozzá 1-2 teáskanál cukrot, és 5-10 percre tegyük félre felfutni.

Közben egy nagyobb tálban keverjük össze a lisztet, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot és a sót, majd öntsük hozzá a felfutott élesztőt. Gyúrjuk össze, majd 8-10 percig dagasszuk. Akkor jó, ha egy sima felületű, puha tésztát kapunk.

Öntsük hozzá a felolvasztott, langyos növényi vajalternatívát, és dolgozzuk a tésztába. Formázzunk belőle gombócot, takarjuk le konyharuhával, és meleg helyen pihentessük 1 órát.

Közben készítsük el a tölteléket. Ehhez hámozzuk meg az almákat, vágjuk ki a magházakat, és kockázzuk fel őket. Tegyük egy kisebb tálkába a vajalternatívát, és a cukorral, fahéjjal és szerecsendióval keverjük habosra. Végül keverjük bele a diót vagy a mandulát is (ha használunk). Tegyük félre.

Ha a tészta a duplájára nőtt, borítsuk lisztezett felületre, és nyújtsunk belőle egy kb. 50x50 cm-es négyzetet. Kenjük meg a fahéjas töltelékkel, egyenletesen pakoljuk rá az almakockákat, és szorosan tekerjük fel. Vágjunk belőle 15 darab, kb. 3 cm széles szeletet, ezeket fektessük egy nagy, sütőpapírral bélelt tepsibe úgy, hogy legyen helyük megnőni sütés során, majd takarjuk le, és pihentessük újabb 30 percig.

Közben hevítsük elő a sütőt 180 fokra. Ha letelt a 30 perc, a csigák tetejét és oldalát kenjük be kevés szójaitallal, tegyük a sütőbe, és 35-40 perc alatt süssük őket aranybarnára. Tűpróbával ellenőrizzük.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon