8 illatos, fahéjas édesség az almától a kelt tésztáig: karácsonyra tökéletesek
A fahéjas édességek hamisítatlan téli finomságok, így a karácsonyi asztalról sem hiányozhatnak.
Egy igazán jó kelt tésztás süteménynél kevés lélekmelengetőbb desszert létezik az ünnepi készülődés időszakában. Ezzel az almás-fahéjas csigával garantált a siker: puha, foszlós tésztából és gazdag töltelékből áll, így akár a reggeli kávé mellé is fogyaszthatod, biztosan megadja a lendületet a nap hátralevő részére.
A sütemény nem tartalmaz sem tojást, sem tejtermékeket, így növényi étrendbe is beilleszthető. Ha pedig nyitott vagy még több ünnepi kelt tésztás süteményre, akkor ebben a válogatásunkban megmutatjuk a kedvenceinket.
Az élesztőt morzsoljuk a langyos szójaitalba, keverjünk hozzá 1-2 teáskanál cukrot, és 5-10 percre tegyük félre felfutni.
Közben egy nagyobb tálban keverjük össze a lisztet, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot és a sót, majd öntsük hozzá a felfutott élesztőt. Gyúrjuk össze, majd 8-10 percig dagasszuk. Akkor jó, ha egy sima felületű, puha tésztát kapunk.
Öntsük hozzá a felolvasztott, langyos növényi vajalternatívát, és dolgozzuk a tésztába. Formázzunk belőle gombócot, takarjuk le konyharuhával, és meleg helyen pihentessük 1 órát.
Közben készítsük el a tölteléket. Ehhez hámozzuk meg az almákat, vágjuk ki a magházakat, és kockázzuk fel őket. Tegyük egy kisebb tálkába a vajalternatívát, és a cukorral, fahéjjal és szerecsendióval keverjük habosra. Végül keverjük bele a diót vagy a mandulát is (ha használunk). Tegyük félre.
Ha a tészta a duplájára nőtt, borítsuk lisztezett felületre, és nyújtsunk belőle egy kb. 50x50 cm-es négyzetet. Kenjük meg a fahéjas töltelékkel, egyenletesen pakoljuk rá az almakockákat, és szorosan tekerjük fel. Vágjunk belőle 15 darab, kb. 3 cm széles szeletet, ezeket fektessük egy nagy, sütőpapírral bélelt tepsibe úgy, hogy legyen helyük megnőni sütés során, majd takarjuk le, és pihentessük újabb 30 percig.
Közben hevítsük elő a sütőt 180 fokra. Ha letelt a 30 perc, a csigák tetejét és oldalát kenjük be kevés szójaitallal, tegyük a sütőbe, és 35-40 perc alatt süssük őket aranybarnára. Tűpróbával ellenőrizzük.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu