Álompuha vajas kevert süti: fahéjas morzsa borítja

3
Nyomtatás
vajas-kevert-suti
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Ez a pofonegyszerű kevert süti ínycsiklandozó választás lesz a reggeli vagy délutáni kávé mellé. A tésztájába illatos fahéj kerül, a tetejét pedig vajas morzsa díszíti.

Kevert tésztás sütiket készíteni a világ talán egyik legegyszerűbb feladata. Szinte elronthatatlan, ha figyelsz az arányokra, és akármilyen gyümölcsből, magvakból, de még akár zöldségek hozzáadásával is készülhet.

Ezúttal egy vajas tésztás, kevert sütire esett a választásunk, amelyben a főszerepet a fahéj játssza, a süti tetejére pedig finom vajas morzsás ropogós kerül. Ezt a sütit igazi élmény lesz elmajszolni a délutáni kávé mellé.

Vajas kevert süti

vajas-kevert-suti

Hozzávalók 20 x 30 cm-es formához cm átmérőjű formához

A töltelékhez:

  • 60 g barna cukor
  • 50 g nádcukor
  • 1 tk. fahéj

A morzsához:

  • 80 g búzaliszt
  • 60 g barna cukor
  • 50 g nádcukor
  • 1 tk. fahéj
  • 5 ek. sózatlan vaj

A sütihez:

  • 350 g búzaliszt
  • 1.5 tk. sütőpor
  • 0.5 tk. szódabikarbóna
  • 1 csipet
  • 180 g vaj
  • 300 g nádcukor
  • 3 db tojás
  • 1.5 tk. vaníliakivonat
  • 370 g görög joghurt
Recept idők

Elkészítés:

A sütőt melegítsük elő 175 fokra. Vajazzunk ki egy 20x30 cm-es tepsit.

Először készítsük el a tölteléket: egy kisebb tálban keverjük össze a cukrokat és a fahéjat. Ha kész, tegyük félre.

Készítsük el a morzsás feltétet is: egy közepes tálban keverjük össze a lisztet, a cukrokat és a fahéjat, majd adjuk hozzá a kockákra vágott, szobahőmérsékletű vajat. Morzsoljuk össze.

Most készítsük el a sütit. Ehhez egy nagy tálban keverjük össze a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát és a sót.

A vajat keverjük habosra, majd adjuk hozzá a cukrot és keverjük tovább. Egyenként adjuk hozzá a tojásokat is, és utána alaposan verjük fel a vajas, tojásos krémet. Ezután keverjük hozzá a vaníliakivonatot is, és ha már szép, homogén a krém, akkor mehet bele a száraz hozzávalók negyede is.

Ezt követően adjuk hozzá a joghurt harmadát. Ezeket a lépéseket addig ismételjük, ameddig az összes joghurt és száraz keverék is mind bele nem kerül a tésztába.

A tészta felét öntsük a tepsibe. Erre mehet rá a fahéjas-cukros keverék, majd zárásként a maradék tészta. Egy spatulával vagy késsel óvatosan simítsuk el a tetejét. Végül a tetejét szórjuk meg a morzsás feltéttel, majd az előmelegített sütőben süssük készre kb. 45-50 perc alatt. Végezzünk tűpróbát!

Ha a sütemény elkészült, vegyük ki a sütőből, és rácson pihentessük kb. 10 percet.

Ezután szeleteljük fel kis téglalapokra, főzzünk mellé egy finom kávét, és élvezzük ki, ahogyan az ízek összeolvadnak a szájban!

Fotó forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon