Vajpuha, konfitált kacsacomb: a megmaradt zsírt sok mindenre használhatod

kkcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Konfitált kacsacombot rendkívül egyszerű készíteni, de időigényes folyamat, a látványa és az íze viszont minden egyes ráfordított percért kárpótol.

A kacsahús szuper alapanyag, minden része aranyat ér, mégis talán a combja a legkedveltebb része, amely pirosra sütve a legfinomabb. A kacsacomb sütését nem kell túlgondolni, beirdalva, sóval és borssal is mennyei, de bátran fűszerezve is tökéletes lesz. Ha már kacsacomb, a legjobb, ha konfitálva készíted el.

Mi az a konfitálás?

A konfitálás egyfajta tartósítás, zsírban eltevés, a zsiradék elzárja az oxigéntől a húst vagy más alapanyagot, így az abban található aerob baktériumok nem tudnak elszaporodni. Ennek a sütési technikának köszönhetően porhanyós, szaftos lesz a hús, de érdemes serpenyőben is átsütni, hogy a kacsacomb bőre szép piros és ropogós legyen.

Jó tanácsok a készítésnél:

  • A combot bátran sózd.
  • A fűszereket érdemes a zsiradékba keverni, mikor olvasztod.
  • Amikor pirosra sütöd a combot, várd meg, míg teljesen kihűl, csak utána tedd serpenyőbe. A comb mellé 1 evőkanál kacsazsír is kerülhet, óvatosan dolgozz vele, mert a lassú sütéstől olyan puha lesz, hogy akár a csontot is könnyedén kihúzhatod belőle, könnyen szét tud esni.

Konfitált kacsacomb

kkct

Hozzávalók 4 darabhoz:

  • 4 darab kacsacomb
  • só ízlés szerint
  • 1 marék szemes bors
  • 1 kilogramm kacsazsír
  • 1 szál rozmaring
  • 1 szál kakukkfű
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 darab babérlevél
Recept idők

Elkészítés:

A megtisztított kacsacombot alaposan sózzuk meg minden oldalán.

A kacsazsírt olvasszuk fel, majd öntsük tepsibe.

A kacsazsírba helyezzük bele a combot bőrével felfelé. Teljesen lepje el a zsiradék.

Szórjuk a comb mellé a szemes borsot, rozmaringot, kakukkfüvet, fokhagymát, babérlevelet.

A kacsacombot 100 fokon süssük 4 órán át, majd tálalás előtt mindkét oldalán süssük pirosra egy serpenyőben (5-10 perc alatt).

A kacsacomb pirosra sütése sütőben is történhet, miután véget ért a konfitálás, 180 fokos sütőben, 10 percig pirítsuk a húst.

A megmaradt zsiradékot ne dobjuk ki, kenyérre is kenhetjük, vagy átszűrés után sütésre és főzésre is használható. 

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük