Rákóczi-túrós pohárkrém pillanatok alatt: az ünnepi asztalon is megállja a helyét
Igaz, a tojáshab lemarad, a tészta helyett pedig darált keksz az alapja, ízében mégis megidézi a klasszikus kedvencet, és negyedannyi idő elkészíteni.
A vaníliás túrókrém gyerekkorom egyik kedvenc desszertje, és felnőttként is gyakran előfordul, hogy egy-egy doboz a kosaramban landol. Azonban mint mindenből, ebből is sokkal finomabb a házi, ráadásul adalékanyagok nélkül, nagyobb adagban készítheted el.
A házi verzióhoz rögös és krémes túrót is használhatsz, ez ízlés kérdése, de érdemes minél homogénebbre turmixolni, hogy elvegyüljön a vaníliás krémben. A recept alapja ugyanis egy selymes, főzött krém: ehhez a vaníliás-citromos tejet tojássárgájával és pudingporral főzzük össze és sűrítjük be. Ez első olvasásra összetett feladatnak tűnhet, de pillanatok alatt és nagyon könnyedén készül a házi túrókrém.
A cukrot, a tojássárgáját, a pudingport és egy kevés tejet keverjünk csomómentesre.
A maradék tejet a sóval, a vaníliás cukorral és a citromhéjjal tegyük fel melegedni, néha keverjük át. Mikor elkezd gyöngyözni, húzzuk le a tűzről, és adjunk belőle 5-6 evőkanálnyit a tojásos keverékhez, közben folyamatosan kevergessük. Így megtörténik a hőkiegyenlítés, nem fog összeugrani a tojás.
A tojásos keveréket folyamatos kevergetés mellett öntsük bele a maradék forró tejbe. Keverjük csomómentesre, majd tegyük vissza a tűzre, és alacsony lángon, folyamatos kevergetés mellett addig főzzük, míg sűrű nem lesz. Ekkor vegyük le a tűzről, és várjuk meg, míg kihűl, párszor keverjük át.
Ha kihűlt a krém, adjuk hozzá a túrót, majd botmixer segítségével dolgozzuk egybe, hogy krémes és egynemű legyen.
Osszuk szét 2 nagy desszertkehely vagy 4 kisebb tálka között, majd tegyük a hűtőbe tálalásig.
Fotók: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors
@sobors.hu