Fűszeres, vegán körözött kölesből – Tejmentes mártogatós zöldségek vagy kenyér mellé
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A magyaros ízvilág a vegán körözöttben is visszaköszön, a kölest könnyedén lehet fűszerezni semleges íze miatt.
Sajnos egyre többen szenvednek különféle ételintoleranciáktól, talán a leggyakrabban a tejjel kapcsolatos (tejfehérje, tejcukor) allergia fordul elő. Bár ma már a laktózt könnyű kikerülni, a tejallergiásoknak nehezebb dolguk van.
Nem véletlen a vegán étrend népszerűsége, az allergiásoknak és a tudatos táplálkozóknak is megoldást nyújt. Mégis nagyon nehéz lemondani a hagyományos magyar ételekről, mint például a túrógombóc vagy a körözött, de szerencsére ma már mindenre van megoldás.
A köles az egyik legszuperebb túróhelyettesítő alapanyag, az íze semleges, az állaga viszont felidézi sokak kedvenc tejtermékét. Nagyon könnyű ízesíteni, sós és édes irányba is elvihetjük attól függően, főétel vagy desszert készülne belőle.
Könnyedén körözötté alakítható, csak össze kell keverni a hagyományos fűszerekkel: a pirospaprika és a kömény kötelező eleme. Azért, hogy picit krémesebb legyen, növényi főzőkrémet adtunk hozzá, én zabból készültet használtam, de rizsessel is ugyanúgy működik.
Vegán körözött
Hozzávalók 4 adaghoz
- 125 gramm köles
- 1 nagyobb fej lilahagyma
- ízlés szerint só, bors
- 1 kávéskanál pirospaprika
- 1 kávéskanál kömény
- 1 teáskanál mustár
- 3 evőkanál zab főzőkrém
Elkészítés:
A kölest főzzük meg a csomagoláson írtak szerint. Ha kész, szűrjük le, hűtsük ki.
Amíg hűl, vágjuk apró kockákra a lilahagymát, majd keverjük a köleshez. Adjuk hozzá a mustárt és a fűszereket, keverjük alaposan össze. Öntsünk hozzá 2-3 evőkanálnyi főzőkrémet, hogy picit krémesebb legyen.
Kenyér mellé, de zöldségekhez is kínálhatjuk.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors