Mitől lesz húzós a lecsó szaftja?

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Mindig tudtam, hogy a lecsó talán még a pörköltnél is személyesebb ügye minden magyar embernek, mégis minden évben meglep, milyen apróságokon vagyunk képesek összekapni, ha erről az ételről van szó. 

Mindenki a sajátját tartja az egyetlen és tökéletes verziónak, mégis mindenki másképp csinálja. Szerencsére még mindig van lecsópaprika a piacon, így, bár már itt az ősz, vitatkozhatunk tovább. De melyek az elkészítésnek azon pontjai, amikről a legszenvedélyesebben ellenkeznek a vélemények, holott talán nem is annyira lényegesek? 

Fedővel vagy anélkül?

Ha fedővel fő, akkor bővebb, hígabb lesz, ha anélkül, akkor sűrűbb, ez nyilvánvaló. Van azonban, aki szerint csak hosszú lével jó, akkor lehet a végén kenyérrel tunkolni, más viszont a sűrű, húzós szaftot szereti. A sűrűség persze a zsíros alap mennyiségétől is függ, de a viták mégis a fedő körül robbannak ki a konyhában. 

A paprika formája

Fontos kérdés mondjuk a lecsó elkészítésénél, hogy mennyi paprika, hagyma és paradicsom kerül bele, vagy milyen húsféle, mégsem ezen alakulnak ki a legnagyobb viták. Ehelyett inkább azon, milyen formájúra vágom a paprikát: nagyobb vagy kisebb kockákra, esetleg karikára. Van, aki szerint a karika a lecsó esetében szentségtörés, paprika karikának körözöttes szendvicsen a helye, sehol másutt. Más épp fordítva gondolja. 

20181003 095019 1 1

Piros paprika: igen vagy nem?

Abban sincs összhang, vajon kell-e fűszerpaprika a lecsóba vagy nem. Akik szerint kell, azok a fokhagyma és a bors ellen ágálnak, az ellenzők viszont úgy gondolják, a lecsó nem pörkölt, és ezt a különbséget hangsúlyozni kell.

Tojás: habart vagy bevert?

Gondolhatnánk, hogy mindegy, milyen formában megy bele a tojás, de nem, akinek az anyukája belehabarta, az sosem fogja elfogadni a bevert tojással készült lecsót, pedig aki egyszer a közel keleti verzióban, a shakshukában megpróbálta így, nagyon bele fog szeretni. Sőt, van, aki állítja, hogy a lecsót a tojás csak elrontja.

20181003 122654 1 1

A paradicsom ideje 

Nem mindegy, mikor megy melyik zöldség? Nem lehet egyben bedobálni mindent a lábosba, aztán hadd főjön? Nem. Egyesek szerint előbb kell jönnie a paradicsomnak, hogy szinte szósszá főjön, mire kész lesz fogadni a paprikát. Más épp fordítva gondolja: a paprika az első, hiszen meg kell, hogy puhuljon, a paradicsomnak pedig nem szabad szétfőni.  

20181003 123045

Rizs? Tarhonya?

Először is vannak a betét pártiak és a betét ellenesek. A lecsót csak elrontja, ha gazdagítjuk és elrontjuk a benne imádott egyszerűséget, vagy dob rajta? És ha mégis teszünk bele valamit, mi legyen az, nokedli, tarhonya vagy rizs? Mi ebben a kérdésben Polcz Alaine elveit valljuk. A mai egyszerű lecsó holnap rizses lecsóként új ételnek hat az asztalon, és nem fog nyafogni az egyhangúságtól a család.

Ezek után abban sem vagyunk biztosak, hogy minden esetben ugyanarról a fogásről van szó. De épp ezért a kedvenc ételünk a lecsó: mindenki annyira imádja, hogy elkészítésének legapróbb technológiai lépése is elképesztő érzelmi viharokat vált ki.

Fotók: Ács Bori

Ezt is szeretjük