Alakbarát túrógolyó zabliszttel és keksszel – Rostban gazdag a finom édesség
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Nincs sok dolgod ezzel a finom édességgel, a kész túrógolyót pedig akár lekvárba is tunkolhatod.
A túró nemcsak egészséges, magas fehérjetartalmú étel, hanem édességek alapanyagaként is tökéletes, lehet kevésbé diétás, de alakbarát formában is elkészíthető. A klasszikus túrós pite tökéletes példa az első opcióra, míg a másodikra a zabkorpás túrógolyót ajánlom, amely nem csak fogyókúrás, de a zabkorpa miatt rostban is gazdag.
Az alábbi édesség is egyfajta golyó, de élesztő nélküli fánknak is hívhatod, mert olajban sül. A zabpehelytől és a tönkölyliszttől rostban gazdag, illetve cukormentesen, eritrittel készül. A bundája darált keksz, amelyet ízlés szerint őrölhetsz finomabbra vagy darabosabbra is. A lekvár nagyon jól illik hozzá, epret vagy barackot válassz mellé.
Zablisztes túrógolyó
Hozzávalók 10 adaghoz
- 250 gramm túró (krémes, zsírszegény)
- 60 gramm eritrit
- 1 darab tojásfehérje
- 1 darab biocitrom héja
- 100 gramm zabpehelyliszt
- 60 gramm tönkölybúzaliszt
- 1 kávéskanál szódabikarbóna
- 100 gramm keksz (darált)
- sütéshez olaj
Elkészítés:
Egy tálban keverjük össze a túrót, az eritritet, a tojásfehérjét és a citrom héját. A kétféle lisztet és a szódabikarbónát is keverjük össze, majd forgassuk össze a túrós masszával. Tegyük hűtőbe negyed órára pihenni.
Nedves kézzel formázzunk golyókat a masszából, forgassuk meg őket a darált kekszben.
Egy serpenyőben forrósítsunk olajat.
Tegyük a golyókat a forró olajba, folyamatosan forgatva süssük őket 8 percig.
Fotó: Szász Eszter / Sóbors