Tejszínes habarással készült zellerleves - Felmelegít a hűvös napokon

Zellerleves
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A zeller egy igen megosztó zöldség, sokan a húslevesből is kihalásszák, nemhogy külön főznének belőle levest.

A zeller megérdemel egy új esélyt, mert nagyon egészséges zöldség. A gumójában szerves nátrium, kalcium, magnézium, kálium, foszfor és vas is található.

Ha leves készül belőle, mindenképpen kerüljön mellé valamilyen más zöldség is, hogy az ízek még intenzívebbek legyenek. A zeller nyersen vagy párolva kiválóan alkalmazható fogyókúra esetén is.

Ebben a levesben tejszínnel lett gazdagítva, nagyon tartalmas fogás és kiválóan felmelegít a hideg napokon. Szuperül illik hozzá egy kis kakukkfűvel megbolondított pirított bagett, de más levesbetétekkel is tálalható. 

Zellerleves

Zellerleves recept

Hozzávalók 4 személyre

Leves

  • 3 evőkanál vaj
  • 5 szál szálzeller
  • 1 darab zellergumó
  • 1 darab sárgarépa
  • 150 milliliter joghurt
  • 200 milliliter tejszín
  • 1 evőkanál liszt
  • ízlés szerint
  • ízlés szerint bors

Fokhagymás bagett

  • 8 szelet bagett
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 5 gerezd fokhagyma
  • ízlés szerint kakukkfű (morzsolt)
Recept idők

Elkészítés:

Vajon pároljuk meg a felszeletelt gumós zellert és a szárzeller felét. Folyamatos vízpótlással pároljuk puhára. Sózzuk, borsozzuk, botmixerrel pépesítsük, majd öntsük fel másfél liter vízzel. 

Ha felforrt, adjuk hozzá a szeletelt répát, ha az már majdnem puha, mehet bele a maradék szárzeller is. A joghurttal, tejszínnel, liszttel és 2-3 evőkanál vízzel készítsünk habarást, sűrítsük be vele a levest, majd forraljunk rajta még egyet.

A bagettszeletek mindkét oldalát pirítsuk meg kevés olajon, még melegen kenjük meg zúzott fokhagymával, szórjuk meg kakukkfűvel, majd tálaljuk a leves mellé.

Ha kipróbálnád a zellert úgyis, mint krumplihelyettesítő, készítsd el ezt a receptet.

Fotó: Street Kitchen

Ezt is szeretjük