Ropogós, mediterrán kréker olívaolajjal: teljes kiőrlésű liszt az alapja
Ez a kréker teljes kiőrlésű lisztből készül és sok mediterrán fűszer kerül bele, a tetejére pedig napraforgó- és lenmag pirul.
Ezt a zöld gazpachót a klasszikus paradicsomos mintájára készítettem, azaz csupa friss zöldség és zöldfűszer alkotja, és főzni sem kell, csak összeturmixolni a hozzávalókat – így tökéletes és gyors leves a nyári hőségben is. A legnagyobb különbség a felhasznált alapanyagokban keresendő: míg a hagyományos gazpacho sok paradicsommal készül, addig ebben a változatban az uborka és az avokádó dominál, a hagyma és fokhagyma mellett pedig olyan ízesítők kapnak helyet az összeállításban, mint a gyömbér, a chili, a citromlé, a friss koriander, a bazsalikom és a menta.
A sok zöldfűszer pedig nemcsak az átütő aromákért felel, hanem a leves élénkzöld színét is adja. Ebből a változatból kihagytam a kenyeret, így nem tartalmaz glutént, és kevesebb benne a szénhidrát is, de ha neked egy tartalmasabb fogás a célod, akkor bátran adj a keverékhez 2 szeletet a kedvenc pékárudból, vagy készíts mellé ropogós krékert, esetleg grissinit.
A zöldségeket és zöldfűszereket durván daraboljuk fel, és minden más hozzávalóval együtt tegyük őket turmixgépbe, majd dolgozzuk krémesre.
Röviddel az elkészítés után fogyasszuk el, mert hosszasabb tárolás után az avokádó kissé megbarnul (bár ez nem befolyásolja a leves ízét).
Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors
@sobors.hu