Lencsés burger a húsmentes napokra: szaftos zöldségpogácsa sok fűszerrel
A szaftos lencsepogácsa remek alternatíva hús helyett, és ha a bucit is házilag készíted, akkor valódi különlegességet tehetsz az asztalra.
A zöldborsóból készült pogácsát nemcsak azoknak ajánljuk, akik vegetáriánusok, hanem a húsimádóknak is. Élénk színe és fűszeres íze egy egészen új dimenziót nyithat meg az ő számukra is.
Amellett, hogy csupán néhány egyszerű hozzávalót igényel, alig 25 perc alatt el is készülhetsz vele, így gyors ebédnek vagy vacsorának is ideális ötlet lehet.
A zöldborsót, ha frissből készítjük, kb. 10 perc alatt főzzük puhára lobogó vízben.
Ha mirelitet használunk, azt elegendő egy szűrőbe önteni és forró víz alá tartani pár percig, amíg az apró szemek felolvadnak.
Szűrjük le a borsót, tegyük egy arra alkalmas tálba, majd kézi botmixerrel pürésítsük le. Az sem baj, ha picit darabos marad.
Ezután adjuk hozzá a tojást, a sót, a borsót és a keményítőt. Keverjük jól össze.
A kész keverékből vizes kézzel készítsünk pogácsákat. 2-3 nagyobb vagy 4-5 kisebb pogácsára elegendő ez a mennyiség.
Egy serpenyőben forrósítsuk fel az olajat (3-4 ek. elég ehhez a mennyiséghez), majd a pogácsákat oldalankét pár perc alatt süssük aranybarnára.
A kisült pogácsákat tegyük papírtörlőre, hogy lecsepeghessen róluk a felesleges olaj, majd tegyük bele a buciba, és ízesítsük kedvünk szerint különböző szószokkal és feltétekkel, zöldséggel.
Fotó forrása: Getty Images
@sobors.hu