Őszi gombaleves kolbászos krumpligombóccal: kiadós és nagyon finom
A tartalmas levesbe sok gomba és izgalmas krumpligombóc kerül. Ezzel a fogással bátran tervezhetsz két napra, kiadós és nagyon finom.
Ha a megszokott ízek helyett kipróbálnál valami újat, készítsd el ezt a csirkeragut! Amellett, hogy rengetegféle zöldség és hús gazdagítja a szószt, abban is különleges, hogy nem tejszínes vagy paradicsomos az alapja, hanem alaplét főzünk sűrűre, ebbe kerül minden más hozzávaló.
Az étel karakterét egyrészről a bacon és a kolbász adja meg, ugyanis ezeknek a zsírján indul a főzés, majd pirítva kerülnek a szószba. Természetesen ugyanilyen fontosak a zöldségek is, a hagymás-zelleres-paprikás alap dominál az ételben.
Az étel nagy előnye, hogy akár maradék főtt húsból is elkészíthető, úgyhogy ha marad a vasárnapi levesből egy adag csirkehús, ebben a fogásban újjászülethet.
A csirkemellfilét főzzük puhára alaplében vagy vízben, adjunk hozzá egy kevés sót is.
Közben a hagymákat pucoljuk meg, a vöröset vágjuk finomra, a fokhagymát zúzzuk össze. A zellert vágjuk vékony szeletekre, a paprikákat apró kockákra.
Amíg még fő a csirke, készítsük el a szószt: a bacont vágjuk kockákra, a kolbászt karikákra, majd egy mélyebb serpenyőben süssük ki a zsírjukat. Szedjük őket egy tányérra, de hagyjunk a serpenyőben kb. 2 ek. zsírt.
Szórjuk bele a hagymát, a zellert, dinszteljük kb. 5 percig, míg puhák nem lesznek. Ekkor adjuk hozzá a paprikát, azt is dinszteljük kb. 5 percig. Mehet rá a fokhagyma is, majd 1 perc pirítás után szórjuk rá a lisztet. Öntsük fel kb. 1 deci alaplével, keverjük össze, várjunk, míg besűrűsödik. Ekkor fokozatosan öntsük fel a maradék alaplével is, adjuk hozzá a Worcester-szószt és a fűszereket. Forrástól számítva kb. 10 percig főzzük a szószt, míg besűrűsödik, közben kevergessük.
Közben a megfőtt csirkemellet két villa segítségével szedjük szálakra, kisebb csíkokra.
Adjuk a szószhoz a pirult kolbászt, bacont és a csirkét, forrásig melegítsük. Szórjuk bele a zöldhagymát is, keverjük bele, főzzük még 2-3 percig, majd kész is van. Rizzsel kínáljuk.
Fotó: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors
@sobors.hu