Tápláló quinoasaláta édeskrumplival: könnyű ebédként is megállja a helyét
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Háromsajtos, szaftos csirkemell roppanós zöldségekkel: az új családi kedvenc
A szegfűszeg élettani hatásai: mutatjuk az 5 legfontosabbat
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Mindenképpen érdemes egy kicsit megpirítani az édeskrumplit, úgy lesz igazán komplex íze ennek a szuper egészséges salátának.
Nemcsak egészséges, hanem szemet gyönyörködtető is ez a színes saláta, amelyben tényleg minden tápanyag helyet kap. Igaz, hogy húsmentes, de a quinoa miatt a megfelelő fehérjebeviteled is biztosítva lesz.
Miért egyél quinoát? A quinoa nem gabona, hanem egy magas fehéje- és rosttartalmú mag alacsony szénhidráttartalommal. Ha még nem ismered, ezeken a recepteken keresztül barátkozhatsz meg vele. Nagyon egyszerű az elkészítése, egyedül arra kell figyelni, hogy mindenképpen át kell mosni főzés előtt, különben keserű lesz az íze.
Miután ebben a salátában viszonylag kevés a szénhidrát, így az édeskrumplitól lesz laktató. A batáta szuper saláta-alapanyag is, akár meleg salátát is készíthetsz belőle. Ebbe a szuper egészséges változatba is megsütve kerül bele, intenzív fűszerekkel készítve lesz igazán karakteres. Sokféle zöldséget kockázhatsz mellé, ez a recept csak egy opció, mehet hozzá akár kukorica és vörösbab is, akkor laktatóbb is lesz.
Zöldséges-édeskrumplis quinoasaláta
Hozzávalók 4 adaghoz
Saláta:
- 600 gramm édeskrumpli
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 kávéskanál só
- 0.5 kávéskanál bors
- 0.5 kávéskanál római kömény
- 120 gramm quinoa
- 1 darab avokádó
- 0.5 darab kígyóuborka
- 0.5 fej kelkáposzta (kicsi)
Öntet:
- 3 evőkanál olívaolaj
- 2 evőkanál lime- vagy citromlé
- 0.5 kávéskanál só
- 0.5 kávéskanál füstölt pirospaprika
- ízlés szerint bors
- 0.5 kávéskanál fokhagymapor
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral.
A quinoát készítsük el. Először öblítsük át, majd kétszeres mennyiségű vízben főzzük meg. Nagyjából 15-20 perc alatt fő el róla a víz, ekkor készült el. Ha főzés előtt kicsit megpirítjuk valamilyen zsiradékon, enyhén diós íze lesz.
Az édeskrumplikat hámozzuk meg és kockázzuk fel, viszonylag kis kockákat vágjunk. Tegyük a tepsire, és spricceljük vagy kenjük meg olívaolajjal, hogy mindenhol érje őket a zsiradék. Szórjunk rájuk sót, borsot és római köményt, jól forgassuk össze a fűszerekkel is. Süssük 20-22 percig, majd vegyük ki a sütőből, és hagyjuk kihűlni.
Egy nagyobb salátástálban keverjük össze a felkockázott avokádót, kígyóuborkát, az apróra vágott kelkáposztát, a főtt quinoát és az édeskrumplit.
Egy kisebb tálban keverjük ki az öntetet, majd öntsük a salátára, és óvatosan forgassuk össze. Azonnal fogyasszuk.
Fotó: Getty Images