Selymes, krémes, téli zöldségleves: tele van mindenféle finomsággal
A csupa vitamindús zöldségből készülő, téli leves nagyon könnyű, mégis jól fogsz lakni vele.
Egy jó forró zöldségleves a hideg téli napokon különösen jólesik. Főleg akkor, ha az előző hetekben túl sok volt a nehéz fogásokból.
Ezt a levest még habarni sem kell, önmagában is laktató, de csipetkével, levestésztával vagy akár grízgaluskával tovább gazdagíthatod. Utána pedig elég valami könnyed második fogás.
Ha a zöldségeket kicsit megfuttatod az olajon, sokkal finomabb lesz.
A vöröshagymát hámozzuk meg, vágjuk nagyon apróra, a répákat és a petrezselyemgyökeret pucoljuk meg, majd karikázzuk fel. A megpucolt karalábét kockázzuk fel, a karfiolt szedjük rózsáira. A fokhagymagerezdeket pucoljuk meg, törjük meg.
Egy nagyobb lábosban hevítsük fel az olajat, és fonnyasszuk meg rajta a vöröshagymát. Adjuk hozzá a feldarabolt répát, a petrezselyemgyökeret, a karalábét és a karfiolt, majd kevergetve pirítsuk egy kicsit. Szórjuk meg pirospaprikával, majd öntsük fel másfél liter vízzel, és ízesítsük borssal, sóval, adjuk hozzá a fokhagymát.
Főzzük a közepesnél kisebb lángon, majd amikor már majdnem minden puha, tegyük hozzá a zöldborsót és az apróra vágott petrezselyemzöldet. Főzzük addig, amíg minden teljesen megpuhul.
Kóstoljuk meg, ha kell, dobjunk még hozzá fűszert, és melegen tálaljuk.
Fotók: Getty Images