Sűrű, kiadós zöldségleves: átmelegít a vitaminbomba fogás

zoldsegleves-receptje
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ez a sűrű, egyszerre könnyű és laktató zöldségleves jól átmelegít, és felturbózza az immunrendszeredet.

Egy jó forró zöldségleves a hideg téli napokon különösen jólesik. Főleg akkor, ha az előző hetekben túl sok volt a nehéz fogásokból.

Ezt a levest még habarni sem kell, önmagában is laktató, de csipetkével, levestésztával vagy akár grízgaluskával tovább gazdagíthatod. Utána pedig elég valami könnyed második fogás.

Tipp

Ha a zöldségeket kicsit megfuttatod az olajon, sokkal finomabb lesz. 

Zöldségleves

zoldsegleves

Hozzávalók 4 személyre

  • 1 db vöröshagyma
  • 3 közepes szál sárgarépa
  • 2 közepes szál petrezselyemgyökér
  • 1 db karalábé
  • 0.5 db karfiol
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál olaj
  • 1 teáskanál pirospaprika
  • só ízlés szerint
  • 10 szem egész bors
  • 1 bögre mirelit zöldborsó
  • 1 kis csokor petrezselyemzöld
Recept idők

Elkészítés:

A vöröshagymát hámozzuk meg, vágjuk nagyon apróra, a répákat és a petrezselyemgyökeret pucoljuk meg, majd karikázzuk fel. A megpucolt karalábét kockázzuk fel, a karfiolt szedjük rózsáira. A fokhagymagerezdeket pucoljuk meg, törjük meg.

Egy nagyobb lábosban hevítsük fel az olajat, és fonnyasszuk meg rajta a vöröshagymát. Adjuk hozzá a feldarabolt répát, a petrezselyemgyökeret, a karalábét és a karfiolt, majd kevergetve pirítsuk egy kicsit. Szórjuk meg pirospaprikával, majd öntsük fel másfél liter vízzel, és ízesítsük borssal, sóval, adjuk hozzá a fokhagymát.

Főzzük a közepesnél kisebb lángon, majd amikor már majdnem minden puha, tegyük hozzá a zöldborsót és az apróra vágott petrezselyemzöldet. Főzzük addig, amíg minden teljesen megpuhul. 

Kóstoljuk meg, ha kell, dobjunk még hozzá fűszert, és melegen tálaljuk. 

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük