
A puha grízgaluska zsírral készül: pont olyan lesz, mint a nagyié

A legfinomabb levesbetét a zsírnak köszönhetően vajpuha, aranyló színét pedig egy különleges fűszernek köszönheti.
A grízgaluska egyszerű, mégis csodálatos levesbetét. Remekül illik a húsleveshez, de borsó- vagy zöldbablevesben is jól mutat.
A galuskát van, aki külön, míg más a levesbe főzi. Mindkét verzió jó, csak be kell tartani egy fontos szabályt, és akkor nem fog darabjaira hullani a levesbetét. Ez pedig a pihentetés. A bekevert masszát érdemes 30 percig állni hagyni a hűtőben, úgy sokkal stabilabb lesz, könnyebben lehet formázni és egyben marad.
Hagyományos, mégis új
Ha a nagyid kérdezed, ő biztosan azt tanácsolja, hogy zsírt is keverj a masszába, mert nagyon puha lesz tőle. A galuska tésztájában mindig jut hely egy kis zöldfűszernek is, hisz jól mutat benne, és finom is. Ha azt szeretnéd, hogy a galuska szép aranyló színű legyen, egy csipetnyi sáfránnyal segíthetsz rá a dologra.
-
2023-08-21 07:50:01
-
2023-03-13 08:52:02
-
2023-01-21 10:16:01
Házi grízgaluska

Hozzávalók 4 személyre
- 5 dkg zsír
- 1 darab tojás
- só ízlés szerint
- 10 dkg búzadara
- 1 csipetnyi sáfrány (őrölt)
Elkészítés:
A zsírt olvasszuk meg, majd adjuk hozzá a tojást, sót, búzadarát és a sáfrányt.
Az alaposan kikevert masszát fedjük le fóliával és tegyük hűtőbe 30 percre.
Egy nagy lábasban forraljunk vizet. A vízhez adjunk egy kevés sót, majd amikor már lobog, mérsékeljük addig, amíg csak gyöngyözik. Ezután kanál segítségével vagy a kezünkkel formázzunk a masszából galuskákat, dobjuk őket a vízbe. Amikor a galuskák felúsztak a víz tetejére, onnantól számítva 5-8 percig főzzük még.
A kész galuskákat szedjük tányérra és a leves mellé kínáljuk.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!