Sűrű, almás zellerkrémleves: laktató, mégsem nehéz a gyomornak
A zeller és az alma jól illenek egymáshoz. Így csodásak együtt a krémlevesben is, amelynek az állaga a tejszíntől lesz finom selymes.
Ki ne örülne egy tányér forró levesnek, amikor kint már egyre komorabb és szelesebb az idő? Ezúttal egy zellergombócos változatot mutatunk nektek.
A zöldségleves nem ismer szezonális határokat. Nyáron a melegben a hideg minestrone jellegű a népszerű, ősszel és télen pedig a forró, hazai változat. Rengetegféle levesbetéttel készülhet, úgymint grízgaluska, maceszgombóc, húsgombóc, és a különféle zöldséges gombócokról se feledkezzünk meg.
Ezúttal a sok zöldséget egy újabb zöldséggel bolondítjuk meg: zellergombócokkal fogjuk feldobni a zöldséglevest.
A zöldségeket megtisztítjuk és vékony hasábokra vágjuk. A vöröshagymát apróra vágjuk, majd a felkockázott szalonna zsírján üvegesre pároljuk.
Amikor a hagyma már üveges, a krumpli kivételével hozzáadjuk a többi zöldséget, és picit megpirítjuk. Ezután felöntjük 2 liter vízzel, és hozzáadjuk a csokor petrezselyemzöld felét (aprítva, de egyben is hozzáadhatjuk).
Fedő alatt, lassú tűzön fél órát főzzük.
Amíg fő a leves, elkészítjük a zellergombócokat. Ehhez a zellert megtisztítjuk és reszelővel lereszeljük.
A 2 tojást felverjük, összekeverjük a 2 evőkanál búzadarával, a reszelt zellerrel, ízlés szerint sózzuk és borsozzuk, majd annyi lisztet keverünk hozzá, hogy formázható legyen a massza.
Ha elkészült a gombócalap, 10 percet pihentetjük. Ekkor adjuk a leveshez a krumplit, mivel annak viszonylag rövid idő kell ahhoz, hogy megfőjön.
A 10 perc leteltével nedves kézzel diónyi méretű gombócokat készítünk a zelleres masszából, és a forrásban lévő leveshez adjuk.
A gombócoknak kb. 10-15 perc szükséges ahhoz, hogy megfőjenek, így ha akkor tesszük őket a levesbe, amikor a zöldségek még éppen nem omlanak szét, de már nem is nyersek, akkor pont egyszerre fog megfőni – és nem szétfőni – minden zöldség, és a gombócok is.
Tálalás előtt a petrezselyemcsokor másik felét apróra vágjuk, majd meghintjük vele a levest.
Fotók forrása: Getty Images
@sobors.hu