![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Így lesz tökéletes az egyben sült csirke: a ropogós bőr titkát is eláruljuk
![Egyben sült csirke sütési tippek cover](https://kep.index.hu/1/0/4801/48017/480172/48017214_3660584_78ca6d4ac4eb7152cbb482599006e016_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Az egyben sült csirke tökéletes ünnepi vagy hétvégi fogás, mely akár a körettel együtt is készülhet, úgy a szaft átjárja a zöldségeket, ízletesebbek lesznek.
A sült csirke mindig nyerő választás, hisz mindenki szereti. A szárnyast alkatrészeire szedve is pirosra sütheted, de ha igazán fenségesen kínálnád, akkor egyben told a sütőbe.
Az egyben sült csirke akkor az igazi, ha a bőre szép pirosra sül, jó ropogós, a húsa pedig szaftos, omlós. A tökéletes sült elkészítése nem nehéz, de néhány trükköt érdemes megtanulni, hogy mindig sikerrel járj.
Kiváló minőségű hús
A csirkét mindig megbízható helyen vásárold meg, érdemes megfogadni a hentes tanácsát, bátran mondd el neki, milyen ételt készítesz a szárnyasból. Ha már kikérted a véleményét, akkor arra is megkérheted a szakembert, hogy egy éles késsel távolítsa el az oda nem illő dolgokat. Vagyis a belseje legyen üres, a nyak, láb, püspökfalat, szárnyvég sem feltétlen szükséges. Ezeket, ha akarod, haza is viheted, finom alaplé készülhet belőlük.
![Egyben sült csirke sütési tippek ct4](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4801/48017/480172/48017224_37e56289bcc185193e582e488bd9e518_wm.jpg)
Ha pedig kipróbálnál valami újat, vagy kifejezetten grillen készítenéd el a csirkét, akkor pillangóvágással is kérheted a hentestől, vagy te magad is elő tudod így készíteni a csirkét egy éles kés vagy olló segítségével.
Fűszerek
A csirke remekül viseli a fűszereket, rengetegféle ízvariációt kipróbálhatsz. Maradhatsz a klasszik ízesítésnél, mint a só, bors, fokhagyma, de különlegesebb zamatot is adhatsz a szárnyasnak, lehet mediterrán vagy pikánsabb ízvilágú. Fontos, hogy a fűszerezésnél ne csak a madár külseje kapja meg az aromákat, a belső üregbe is mehet minden, mi szem-szájnak ingere. A csirke belsejébe zöldségek és gyümölcsök is kerülhetnek, így pluszízt kap a madár, de akár valamilyen töltelékkel is gazdagíthatod.
![Egyben sült csirke sütési tippek ct5](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4801/48017/480172/48017228_e1ba1ec24940f1367b0347f51770d46b_wm.jpg)
A ropogós bőr titka a só és a zsiradék
Az egyben sült csirke akkor az igazi, ha a bőre szép aranyszínű, ropogós. Ennek érdekében rengeteg mindent ki lehet próbálni, régi és új módszereket egyaránt. A kísérletezés sosem árt, de ha megtalálod a számodra tökéletes praktikát, onnantól nem igazán fogsz újítani.
A régi praktikák közül a só a legjobb választás. A ropogós bőrű, szaftos húsú csirke érdekében sóágyon süsd a madarat. Ne ijedj meg, egyáltalán nem sok az 1 kilogramm só, amely a szárnyas alá kerül. A só szerepe az, hogy felszívja a csirkéből kisülő nedvességet, így egyfajta száraz sütés jön létre, olyan, mintha kemencében készülne a hús. Így lesz kívül ropogós, belül pedig szaftos.
![Egyben sült csirke sütési tippek ct1](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4801/48017/480172/48017262_11e57ca73d86358a737362873ddc39e5_wm.jpg)
A só más formában is segíthet, érdemes sóoldatban egy éjszakát pihentetni, ennek köszönhetően teljesen más állaga és íze lesz a csirkének.
Maradva a régi mamaféle technikáknál, a ropogós, finom egyben sült csirke titka a zsírral való alapos kenegetés is lehet. A mamák előszeretettel kenték be régen alaposan liba- vagy kacsazsírral a madarat, sülés közben locsolgatták a pecsenyelével. Tény, hogy az így készült hús rendkívül gazdag ízvilágú, a bőre pedig ropogós. Érdemes kipróbálni! Zsír helyett pedig puha, jó minőségű vajat is használhatsz. Hogy igazán finom legyen, a puha vajat keverd össze sóval, borssal, fokhagymával, vagy más fűszerekkel, majd miután krémesre keverted, kend a csirke bőrére, és az üregébe is pakolj belőle.
![Egyben sült csirke sütési tippek ct2](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4801/48017/480172/48017230_53fe4bca7f02867f2572cad032a1792e_wm.jpg)
Milyen hőfokon történjen a sütés?
Nincs két egyforma ember, szakácsa válogatja, ki mire esküszik. Sokan azt vallják, alacsony hőfokon kell kezdeni a sütést, ami a madár súlyától függően 1-2 órát is igénybe vehet, majd hogy szép színe legyen, a végén kell emelni a hőfokon. A másik népes tábor nagy hőfokon kezd, majd a végén csökkenti a sütő erejét, de olyan is van, aki betolja 180 fokra, és ott süti addig, amíg a szárnyas szép aranybarnára sül. Bármelyik lehetőséget is próbáld ki, a fordításról ne feledkezz meg, így tud egyenletesen, szépen sülni a madár. A kisült pecsenyelével pedig érdemes locsolgatni.
Így lesz igazán finom
A sütés után visszamaradt zsírt szűrd át, majd fokhagymával, chilivel vagy valamilyen más fűszernövénnyel ízesítsd, majd ezzel locsolva kínáld a húst.
Fotó: Getty Images