Így lesz tökéletes az egyben sült csirke: a ropogós bőr titkát is eláruljuk

Egyben sült csirke sütési tippek cover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Az egyben sült csirke tökéletes ünnepi vagy hétvégi fogás, mely akár a körettel együtt is készülhet, úgy a szaft átjárja a zöldségeket, ízletesebbek lesznek.

A sült csirke mindig nyerő választás, hisz mindenki szereti. A szárnyast alkatrészeire szedve is pirosra sütheted, de ha igazán fenségesen kínálnád, akkor egyben told a sütőbe.

Az egyben sült csirke akkor az igazi, ha a bőre szép pirosra sül, jó ropogós, a húsa pedig szaftos, omlós. A tökéletes sült elkészítése nem nehéz, de néhány trükköt érdemes megtanulni, hogy mindig sikerrel járj.

Kiváló minőségű hús

A csirkét mindig megbízható helyen vásárold meg, érdemes megfogadni a hentes tanácsát, bátran mondd el neki, milyen ételt készítesz a szárnyasból. Ha már kikérted a véleményét, akkor arra is megkérheted a szakembert, hogy egy éles késsel távolítsa el az oda nem illő dolgokat. Vagyis a belseje legyen üres, a nyak, láb, püspökfalat, szárnyvég sem feltétlen szükséges. Ezeket, ha akarod, haza is viheted, finom alaplé készülhet belőlük.

Ha pedig kipróbálnál valami újat, vagy kifejezetten grillen készítenéd el a csirkét, akkor pillangóvágással is kérheted a hentestől, vagy te magad is elő tudod így készíteni a csirkét egy éles kés vagy olló segítségével.

Fűszerek

A csirke remekül viseli a fűszereket, rengetegféle ízvariációt kipróbálhatsz. Maradhatsz a klasszik ízesítésnél, mint a só, bors, fokhagyma, de különlegesebb zamatot is adhatsz a szárnyasnak, lehet mediterrán vagy pikánsabb ízvilágú. Fontos, hogy a fűszerezésnél ne csak a madár külseje kapja meg az aromákat, a belső üregbe is mehet minden, mi szem-szájnak ingere. A csirke belsejébe zöldségek és gyümölcsök is kerülhetnek, így pluszízt kap a madár, de akár valamilyen töltelékkel is gazdagíthatod.

Egyben sült csirke sütési tippek ct5

A ropogós bőr titka a só és a zsiradék

Az egyben sült csirke akkor az igazi, ha a bőre szép aranyszínű, ropogós. Ennek érdekében rengeteg mindent ki lehet próbálni, régi és új módszereket egyaránt. A kísérletezés sosem árt, de ha megtalálod a számodra tökéletes praktikát, onnantól nem igazán fogsz újítani.

A régi praktikák közül a só a legjobb választás. A ropogós bőrű, szaftos húsú csirke érdekében sóágyon süsd a madarat. Ne ijedj meg, egyáltalán nem sok az 1 kilogramm só, amely a szárnyas alá kerül. A só szerepe az, hogy felszívja a csirkéből kisülő nedvességet, így egyfajta száraz sütés jön létre, olyan, mintha kemencében készülne a hús. Így lesz kívül ropogós, belül pedig szaftos.

A só más formában is segíthet, érdemes sóoldatban egy éjszakát pihentetni, ennek köszönhetően teljesen más állaga és íze lesz a csirkének.

Maradva a régi mamaféle technikáknál, a ropogós, finom egyben sült csirke titka a zsírral való alapos kenegetés is lehet. A mamák előszeretettel kenték be régen alaposan liba- vagy kacsazsírral a madarat, sülés közben locsolgatták a pecsenyelével. Tény, hogy az így készült hús rendkívül gazdag ízvilágú, a bőre pedig ropogós. Érdemes kipróbálni! Zsír helyett pedig puha, jó minőségű vajat is használhatsz. Hogy igazán finom legyen, a puha vajat keverd össze sóval, borssal, fokhagymával, vagy más fűszerekkel, majd miután krémesre keverted, kend a csirke bőrére, és az üregébe is pakolj belőle.

Milyen hőfokon történjen a sütés?

Nincs két egyforma ember, szakácsa válogatja, ki mire esküszik. Sokan azt vallják, alacsony hőfokon kell kezdeni a sütést, ami a madár súlyától függően 1-2 órát is igénybe vehet, majd hogy szép színe legyen, a végén kell emelni a hőfokon. A másik népes tábor nagy hőfokon kezd, majd a végén csökkenti a sütő erejét, de olyan is van, aki betolja 180 fokra, és ott süti addig, amíg a szárnyas szép aranybarnára sül. Bármelyik lehetőséget is próbáld ki, a fordításról ne feledkezz meg, így tud egyenletesen, szépen sülni a madár. A kisült pecsenyelével pedig érdemes locsolgatni.

Így lesz igazán finom

A sütés után visszamaradt zsírt szűrd át, majd fokhagymával, chilivel vagy valamilyen más fűszernövénnyel ízesítsd, majd ezzel locsolva kínáld a húst.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon