![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Hogyan kell szépen behabarni egy főzeléket? Így nem lesz túl lisztes, se túl folyós
![habaras - cover](https://kep.index.hu/1/0/2955/29556/295569/29556931_2268717_136285978a7a286db1e03992e65efe80_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Kezdőként az olyan technológiai műveletek jelentik a legnagyobb dilemmát, amelyek a legegyszerűbbek, ilyen például a főzelék sűrítése.
Az első kérdés nem is az, hogyan kell habarni, sokkal inkább, hogy kell-e egyáltalán. Biztos, hogy nem annyira sok esetben és nem úgy van szükség erre a sűrítő eljárásra, mint ahogy gyerekkorunkban csinálták a menzán, mégis vannak ételek, amelyeknél tényleg nem árt.
Szerintem tizenöt évvel ezelőtt, mikor elkezdtem főzni, semmi mást nem rontottam el annyiszor, mint a habarást. A habaráshoz egyetlen recept sem adja meg a hajszálpontos arányokat, így vagy túl sok lesz a sűrítőanyag vagy túlságosan kevés.
A túlhabart levesből főzelék lesz, az ellisztezett főzelék pedig olyan, hogy a kanál is megáll benne. És akkor még nem beszéltünk a csomókról, amelyek a nem kielégítő módon kikevert habarásból erednek, jobb esetben olyanok, mint a nagyon puha nokedlik, rosszabb esetben viszont kemény lisztcsomókként zavarják a rendet a zöldségeket körülvevő mártásban.
A folyadék
Egy csomó mindennel habarhatunk a tejföltől kezdve a joghurton át a tejen keresztül egészen a növényi tejekig. A folyadék függ a leves vagy főzelék alapanyagának ízétől, és tulajdonképpen mindegy, melyiket választjuk, az viszont nagyon fontos, hogy hideg legyen. Ha a folyadék, amivel a sűrítőanyagot kikeverjük, meleg, vagy forró, azonnal nokedlitészta-jellegű ragacsos trutymó lesz az egészből.
![habaras ajanlo](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/2955/29556/295569/29556917_68806165f6dd0eb65e978cf80cad47a9_wm.jpg)
A sűrítőanyag
A liszt nem az egyetlen létező megoldás, sőt. Sokan habarnak teljes kiőrlésű liszttel, ha cukorbetegek vagy más megfontolásból kerülik a fehér lisztet, és tökéletesen működik a dolog, annyi hátránya van csak, hogy kevésbé lesz a végeredmény szép. Gluténérzékenyek habarhatnak például rizsliszttel vagy más gluténmentes liszttel, de érdemes ezekből elsőre kevesebbet használni, egészen másképpen működnek, mint a sima búzaliszt. Korábban írtam, mennyire szeretem az étkezési keményítőt is, ami szintén gluténmentes és szebben, krémesebben sűrít a lisztnél.
A mozdulat
Talán a legkritikusabb pontja a műveletnek. Amint a szárazanyaggal érintkezik a folyadék, az egész rohamos sebességgel csomósodni kezd. Éppen ezért már a liszthez való öntés közben folyamatosan, gyorsan és egyenletesen kevergetni kell az egészet, amikor pedig úgy tűnik, sikerült csomómentesre dolgozni, azonnal, minden várakozás nélkül a főzelékhez vagy leveshez önteni.
Az idő
A habarásnak kell egy kis idő, hogy elvégezze a feladatát, de nem szabad, hogy sokáig főjön vele együtt az étel, mert túlságosan besűrűsödhet. Elég éppen csak annyi, hogy újra elkezdjen rotyogni, már zárhatjuk is el alatta a lángot.
Fotók: Ács Bori/Sóbors