Nyers maradt a kevert tészta közepe? Elmondjuk, mire figyelj, hogy tökéletes legyen a sütemény

kscover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A kevert tésztás sütemények készítése egyszerű, kezdőknek is érdemes elsajátítaniuk, csupán néhány szabályt kell betartani, hogy tökéletes legyen a végeredmény.

Nem nehéz kevert süteményt készíteni, mégis el lehet rontani, a malőrhöz olykor elég csak annyi, ha sütés közben nyitogatod a sütő ajtaját.

Ha kevert süteményre esik a választásod, nem lesz nehéz dolgod, a csábító finomság általában nem igényel sok alapanyagot, legtöbbször csak egy keverőtálban kell egybeforgatni a massza elemeit, majd miután bekeverted, formába simítani és sütőbe tolni.

Egyszerű, mégis megvannak a szabályai, amiket muszáj betartani: ha ezekre figyelsz, sosem fog olyan kellemetlenség érni, hogy besüpped a tészta teteje, vagy nem sül meg kellően a közepe, esetleg lapos vagy túl masszív lesz a szerkezete. Hogy ne csak falatozni, hanem készíteni is szeresd a süteményeket, induljon a tanulási folyamat a kevertfélékkel. A most következő írásban a tapasztalatainkat osztjuk meg, mire kell figyelni, ha tökéletes kevert sütit szeretnél készíteni.

ksct5

A lisztet mindig szitáld!

A rendszeresen sütők szájából gyakran hallani, hogy a lisztet mindig át kell szitálni. Sokan ezt felesleges mozdulatnak vélik, csak egy újabb eszköz, amit sütés után el kell mosni, ezért inkább kerülik a műveletet. Mi azonban a szitálók táborát erősítjük, több érvünk is szól mellette. A szitálásnak köszönhetően sokkal könnyebb lesz a tésztával dolgozni, nem lesz csomós, ha például kakaót is ír a recept, ami hajlamos nagyobb darabokban maradni, azt is érdemes átszitálni. Mi több, a lisztszemcsék közé levegő kerül, így sokkal foszlósabb, lágyabb tészta kerül ki a sütőből.

ksct1

A lisztszitálás azért is jó döntés, mert ha esetleg régóta állt a kamrádban, kártevő bújt meg benne, a szitával felfogod, nem kerül a süteménybe.

Mindent egybe?

Többféle kevertsütemény-recepttel találkozni, a legtöbbjük csak egy keverőtálat igényel, de nem minden esetben. Ha például vaj is szerepel a hozzávalók közt, akkor azt érdemes a cukorral külön kikeverni.

ksct4

Figyelj az arányokra és a hőmérsékletre

Főzésnél a nagy rutinnal rendelkezők szeretik szemmértékkel vagy érzéssel adagolni az alapanyagokat, de sütemények készítésénél ez már nagy vakmerőségnek számít. A jó végeredmény érdekében mindig tartsd be a receptben írt arányokat.

Sütés előtt ajánlott a tojást, tejet vagy vajat kivenni a hűtőből, hadd vegyék fel a szoba hőmérsékletét, úgy sokkal könnyebben lehet velük dolgozni.

A sütőt mindig a megfelelő hőfokra melegítsd elő, fontos, hogy jól időzíts! A sütőpor, ahogy belekevered a tésztába, elkezd aktiválódni, ezért fontos, hogy a receptben írt hőfokra kerüljön be.

ksct3

Ellenőrizd a sütőpor minőségét

Persze a többi alapanyag minőségére is figyelj! A sütőpor esetében azonban sokan vállat vonnak, mégis mi baj lehet belőle, hisz gyomorrontást csak nem kap az ember? Az egészségünkre nézve a lejárt sütőpor valóban nem jelent veszélyt, a sütemény szerkezetére nézve azonban tragédia! A kevert lényege, hogy szépen megemelkedjen, ezért kerül bele a sütőpor vagy szódabikarbóna. Lejárt termék esetén nem fog megnőni a sütemény térfogata, lapos és tömör tészta lesz a végeredmény.

Sütés

Csakúgy, mint a piskóta esetében, kevert süteménynél sem szabad nyitogatni a sütő ajtaját, mert akkor a tészta össze fog esni. Gyakori hiba még, hogy nem a megfelelő formába simítva kerül sütőbe a massza. Ha túl kicsi a forma, akkor a közepe nem tud rendesen megsülni, ezért mindig figyelj a receptben írt sütőlemez, forma méretére.

Piskótát vagy kelt tésztát készítenél? Olvasd el korábbi cikkeinket a témában! Ha pedig túl sok lett a kevert tészta, esetleg púpos lett a teteje, ne csüggedj, még mindig fel tudod használni, lehet belőle sütinyalóka, vagy kókuszgolyó is készülhet a tésztából.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon