Szabad extra szűz olívaolajjal sütni? Minden, amit tudni kell a zsiradékokról

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az extra szűz olíva olaj megég, ha túlhevítjük, a vaj megbarnul, a zsír viszont jól bírja a hőt: melyik zsiradék milyen konyhai művelethez passzol? 

Napraforgó olaj

Az itthon talán leggyakrabban használt olaj előnye, hogy magas hőfokon lehet vele sütni, jól bírja a hevítést. Állandó vita tárgya, hogy egészségesebb-e mint az állati zsiradékok vagy sem, mindkét oldalon több ellenérv és érv található, de pontos válasz nincs a kérdésre.

Extra szűz

Mostanában az a trend hogy mindenhez extraszűz olíva olajat kell használni, pedig a szakértők szerint nem mindenre alkalmas. Főzéshez például kár elpazarolni ezt a drága olajat, mivel alacsony az égési pontja - már 165 fok felett égni kezd, hamar elveszíti ízét és valódi értékeit, ha főzünk vele. Az extraszűz olíva olaj nyers fogyasztásra való, salátákba, kész ételek kiegészítésére, hogy érvényesüljön valódi íze. 

Sima vagy általános olíva olaj

A nem extra szűz olíva olaj alkalmas főzésre és sütésre, akár magas hőfokon is, mivel jóval magasabb az égési pontja az extra szűznél - 240 fokon ég. Ha ízesített olajat készítünk, akkor is ezt a fajtát érdemes választani.

Kókuszolaj

Az utóbbi idők slágere főként vegánok körében a kókuszolaj, pedig még senki nem bizonyította, hogy egészségesebb lenne bármelyik másik növényi zsiradéknál. A kókuszolaj szobahőmérsékleten szilárd állagú, nem használható tehát salátákhoz, viszont jól lehet vele sütni, mivel a vajhoz némiképp hasonló állaggal rendelkezik. Laktózérzékenység esetén jó választás, de ízben nem körözi le a vajat. 

Vaj

Itt írtunk korábban a vaj és a margarin közti egészségügyi különbségekről. A vaj az egyik legjobb ízű zsiradék, szinte minden finomabb lesz vele, de akinek magas a koleszterin szintje, annak jobb vigyázni vele. Fontos tudni, hogy nagyon hamar megég, sütésre, pirításra, magas hőfokú használatra nem alkalmas, párolni annál jobb vele. Süteményekben egyértelműen a legjobb választás, krémek, desszertek gazdagításában is a legnyerőbb. Omlós tésztáknál nagyon hidegen, máskor viszont éppen, hogy szobahőmérsékleten vagy folyékonyan van rá szükség, minden halmazállapotában másképp tesz hozzá az adott süteményhez. 

Zsír

Igen, a leginkább negatívan megbélyegzett zsiradék is jól működik a konyhában bizonyos esetekben. A sós omlós sütemények még omlósabbak lesznek tőle, elképesztően finom tud lenni krumpli sütéséhez, konfitáláshoz, magas hőfokon sütéshez, pörköltekhez, és így tovább. Persze, mértékkel.

Ezt is szeretjük