Nem csak a kalóriák miatt fontos: miért ne süssünk gyakran olajban?

olajban sütés
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A vasárnapi rántott hús és sült krumpli miatt az olaj is az étkezéseink része lett. Nem az étellel van a gond, hanem azzal, hogy a bő olajban sütés bizony nem tartozik a legegészségesebb tevékenységek közé.

Bár a családomban nem volt kötelező fogás a rántott hús, én is elég gyakran ettem bő olajban vagy akár zsírban készült ételeket. A mai napig imádom a lángost, és az bizony tömény zsiradék és szénhidrát. Ennek ellenére mértékkel ez is fogyasztható. 

A bő olajban sütés kockázata

A bő olajban sütés húsz százalékkal növeli meg az ételek zsírtartalmát, a vitamintartalmát pedig csökkenti. Ezért a rántott zöldségek sem egészségesek, bármilyen - nyers vagy párolt állapotban vitamindús - zöldséget is panírozunk be. A zsiradékban sült ételekkel sokkal több kalóriát viszünk be a szervezetünkbe, mintha főzve vagy grillezve ennénk.

A szervezetünk a fel nem használt mennyiséget pedig szépen elraktározza. A magas zsírbevitel, egész pontosan a transzzsír bevitel szív- és érrendszeri betegségek kialakulásához, agyvérzéshez, elhízáshoz és daganatos betegségekhez is vezet, valamint növeli a rossz koleszterin és csökkenti a jó koleszterin szintjét a vérben. 

hamburger kicsi

Mik azok a transzzsírok?

Kutatások szerint egy felnőtt napi transzzsír bevitele - 2000 kalóriás napi energiabevitellel számolva - nem haladhatja meg a 2 grammot. A transzzsírok a növényi olajok hidrogénezése során keletkeznek, illetve akkor, amikor növényi olajokban sütünk. 

Magyarországon a mai napig nem kötelező feltüntetni az élelmiszereken a transzzsír mennyiségét. Ha a címkén azt látjuk, hogy részben vagy teljesen hidrogénezett növényi olajokat tartalmaz, az adott ételnek nagy eséllyel magas a transzzsírtartalma, ezeket mértékkel fogyasszuk. 2015 óta egyébként az összes zsírtartalom maximum két százalékára korlátozták az élelmiszerekben a transzzsírsavak mértékét. 

Süssünk okosan

Korábban óva intettek attól, hogy állati zsiradékkal süssünk, a disznózsír egyenesen tiltólistás volt. Helyette a napraforgóolajat ajánlották, mert annak magasabb a telítetlen zsírsav-tartalma. Pedig az egészséges szervezetnek szüksége van egy kevés telített zsírsavra is, úgyhogy egyáltalán nem ördögtől való az állati eredetű zsiradék.

Akinek magas a koleszterinszintje, disznózsír helyett használjon kókuszzsírt, mert az nem tartalmaz koleszterint. Érdemes csökkenteni a felhasznált olaj vagy zsiradék mennyiségét is, használhatunk például spray-t. Érdemes jó minőségű, például teflon- vagy kerámiaserpenyőt használni, bevezetni a sütőzacskót, sütőpapírt. Pici változtatással a rántott hús is tökéletes lesz sütőben sütve.

Ha mégis a bő olajban sütést választjuk, akkor ne várjuk meg, amíg az olaj túl forró lesz, megég, de ne is tegyük hideg olajba, mert akkor megszívja magát az étel. Ha kivettük, itassuk le róla a felesleges zsiradékot. Vigyázzunk, hogy a panír se legyen túlságosan sötét, megpörkölődött. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon