![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Mi az a posírozás? Mutatjuk, mit érdemes így készíteni
![Posírozás cover](https://kep.index.hu/1/0/5630/56302/563022/56302277_4163041_a7b3efa9c881b2e0602aac9b4955d438_wm.jpg)
Cikkek
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
![Ellenállhatatlan citromszelet: könnyed, nyári receptet mutatunk](https://kep.index.hu/1/0/5678/56785/567850/56785079_4198635_0e355a61b419bf477930ead7104879b4_wm.jpg)
Ellenállhatatlan citromszelet: könnyed, nyári receptet mutatunk
![Izgalmas kvíz a magyar konyháról: melyik ételünk a gránátos kocka?](https://kep.index.hu/1/0/5691/56910/569104/56910469_4208177_533cfab6642ecc6b0b82ea9745480fd2_wm.jpg)
Izgalmas kvíz a magyar konyháról: melyik ételünk a gránátos kocka?
Ropogós
![A legjobb salsa roppanós uborkával: tökéletes mártogatós vagy köret](https://kep.index.hu/1/0/5701/57011/570111/57011141_4215891_b84e9ee3598595fa13ebdf9bfa1186ec_wm.jpg)
A legjobb salsa roppanós uborkával: tökéletes mártogatós vagy köret
![Mediterrán lecsó cukkinivel: bográcsban is összedobható](https://kep.index.hu/1/0/5703/57039/570394/57039437_4217927_663667ee7d9eb0cfb729effbffdc9406_wm.jpg)
Mediterrán lecsó cukkinivel: bográcsban is összedobható
![Krémes, házi pisztáciafagylalt: főzött krém az alapja](https://kep.index.hu/1/0/5698/56980/569806/56980697_4213541_a09f0a36b2acf4a888ae9f231df50ee4_wm.jpg)
Krémes, házi pisztáciafagylalt: főzött krém az alapja
![Forró levegős sütőben sült csirkecomb: a fűszeres pác a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5710/57108/571089/57108977_4223419_6ad02f90ba79795d32bf95c4eca15f8c_wm.jpg)
Forró levegős sütőben sült csirkecomb: a fűszeres pác a lelke
![Milyen zöldség látható a képen? Teszteld a tudásodat kvízünkkel!](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570101/57010185_4215809_243c7195013b3472d3eb531ed854c320_wm.jpg)
Milyen zöldség látható a képen? Teszteld a tudásodat kvízünkkel!
Posírozás során gyöngyöző vízben, forráspont alatt készülnek az alapanyagok. Az eljárásnak köszönhetően az ételek sokkal ízletesebbek lesznek.
A posírozás annyit jelent, hogy gyöngyözve főzés. Érdemes így készíteni a szárnyasokat, halat, tojást, zöldségeket és gyümölcsöket is, mert sokkal jobb ízben élvezhetők, ráadásul zsírmentesen készíthetők el.
A konyhai technika során a lényeg, hogy az alapanyagok forráspont alatt készüljenek. Akkor megfelelő a folyadék hőmérséklete, ha kis buborékok keletkeznek az edény alján, de nem érik el a felszínt. Érdemes konyhai hőmérőt használni, az ideális hőfok 65-85°C között van.
Az alapanyagok intenzívebb ízűek lesznek, mintha megfőztük volna őket, és az állagukat is jobban megőrzik. A legfőbb cél itt az, hogy az adott alapanyag ízei ne oldódjanak ki a folyadékban, és ne főjön szét.
![posirozas](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/5636/56368/563683/56368385_802163b495c55b747ba64d04f972f64d_wm.jpg)
Mikor kell a folyadékba helyezni az alapanyagokat?
Hideg és gyöngyöző vízben is indulhat a folyamat. Előbbi esetben az alapanyagok hőmérséklete folyamatosan emelkedik, így azok lassan melegednek, kíméletesen készülnek. Ez a posírozási módszer főképp olyan ételeknél alkalmazható, amelyek érzékenyek a hirtelen hőmérséklet-változásra, ilyen a hal és zöldségek. Így ezek egyben maradnak, nem esnek szét.
A gyöngyöző vízben történő posírozás során az alapanyagok meleg vízbe kerülnek, így gyorsabban kezdődik meg a hőkezelés. Ez a technika a csirkemell készítésénél ajánlott, mivel a gyors hőmérséklet-emelkedésnek köszönhetően sokkal ízletesebb lesz a hús.
![posirozas2](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/5636/56368/563683/56368387_c56ba500002af0d9d62679d17ce39092_wm.jpg)
Milyen folyadékban történjen a posírozás?
A leggyakrabban vízben posíroznak, amit különféle ízesítőkkel lehet megbolondítani. A víz mellett használhatsz alaplét (húsból, halból vagy zöldségből készültet), tejet, tejszínt, fehérbort vagy vörösbort. Halak posírozásánál a folyadékot érdemes citromlével vagy ecettel megbolondítani, mert úgy még finomabb és omlósabb lesz. Gyümölcsök gyöngyözve főzésénél jól jönnek a különlegesebb aromák, lehet az gyömbér, csillagánizs, fahéj vagy narancshéj.
Ha további technikák is érdekelnek, itt olvashatod el korábbi cikkünket.
Benedict tojás
![benedict2](https://kep.index.hu/1/0/3990/39908/399089/39908953_cdcd953968c772315981aa422ced04d2_wm.jpg)
Hozzávalók 4 személyre
Alap:
- 4 darab tojás
- 1 evőkanál fehérborecet
- 4 szelet sonka
- 4 darab angol muffin
Hollandi mártás:
- 4 darab tojássárgája
- 1 teáskanál citromlé
- 1 evőkanál dijoni mustár
- 20 dekagramm olvasztott vaj
- 1 csipet só
- 1 csipet bors
Elkészítés:
Hollandi mártás:
A tojássárgáját a citrom kifacsart levével, egy csipet sóval és borssal keverjük össze, majd vízgőz felett keverjük tovább, közben folyamatosan csurgassunk hozzá olvasztott vajat. A szép fényesre kevert, sűrű mártást vegyük le a gőzről, adjuk hozzá a mustárt, majd alaposan keverjük el a szószban.
Buggyantott tojás:
Egy nagyobb méretű lábasban forraljunk vizet. A vízbe tegyünk sót és egy evőkanál borecetet. Miután a víz felforrt, kicsit vegyük lejjebb a lángot, várjuk meg, hogy gyöngyözzön. A tojást üssük fel egy kis tálkában. Keverjünk örvényt a vízben, majd óvatosan engedjük a tojást a gyöngyöző vízbe, 4-8 perc alatt főzzük meg. Itt mutatunk még pár praktikát a buggyantott tojás készítésére.
Összeállítás:
Vágjuk fel az angol muffint, helyezzük rá a sonkát - ezt meg is lehet pirítani -, a buggyantott tojást, végül alaposan öntözzük meg a hollandi mártással. Ha olyan a kedvünk, zöldfűszerekkel is díszíthetjük a reggelit.
Fotók forrása: Getty Images