![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Hogyan készül a tökéletes gnocchi? Sok múlik a krumpli főzésén
![gnocchi2cover](https://kep.index.hu/1/0/3160/31600/316004/31600419_2425701_cddbad3fee1ee56baf566e8e7ce3374a_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A gnocchi az olaszok burgonyából készült tésztája, amit változatosan tálalhatunk, a legfinomabb paradicsomos vagy tejszínes szószokkal nyakon öntve, de mediterrán hangulatú levesben betétnek is izgalmas, érdemes kipróbálni.
A gnocchit idehaza csak nudli, laska vagy krumpligombóc néven szoktuk emlegetni. Olaszországban valóságos nemzeti kincs, ami a bevándorlóknak köszönhetően terjedt el és hódította meg az egész világot.
A gnocchi legfontosabb alapanyaga a burgonya, persze nem mindegy, hogy milyet használunk a tészta elkészítéséhez. Az olasz séfek szerint, ha gnocchit készítünk, inkább a krumpli mennyisége legyen nagyobb, a liszttel csínján bánjunk. Ha lehetséges, idősebb, sárga héjú Ella burgonyát használjunk.
Tojás és só is kell a tésztához, a lágy, tökéletes gnocchi 2 tojássárgájából készül, tehát, ha legközelebb készítjük, csak a tojássárgáját üssük a krumplihoz, a fehérjét ne.
Tepsiben sütjük puhára a krumplit, így sokkal finomabb lesz
Régebben - és szerintem sokan járnak el hozzám hasonlóan - a krumplit kockákra vágva megfőztem, utána indult a gyúrás, formázás és főzés. Egyesek szerint az így készült gnocchi nem az igazi, az olaszok ugyanis a burgonyát héjastul, egészben, kicsit megszurkálva, olívaolajjal enyhén meglocsolva, tepsiben sütik puhára. A tepsiben eltöltött idő után a krumpli héját eltávolítják, krumplinyomó segítségével összetörik, utána indulhat a gyúrás. A sütőben készült krumplitól a gnocchi tésztája kicsit füstösebb, sokkal finomabb lesz, teljesen új értelmet kap.
Lisztből mindig csak annyit adnak a krumplihoz, amennyivel kellemesen lágy, rugalmas tésztát tudnak gyúrni. A formázáshoz szép hosszú hengert kell sodorni, amit tetszőleges darabokra kell vágni. Ezek a darabok mehetnek is a sós, lobogó vízbe, de ha van kedvünk vagy időnk engedi, villa segítségével nyomjunk barázdákat rájuk. A mintától nem csak szép lesz a tészta, de a gnocchin sokkal jobban megtapad majd a szaft vagy a szósz.
Változatok
Akadnak olyan régiók, háztartások, ahol a csinos kis gnocchikat tepsibe helyezik vagy serpenyőben kevés vajon megpirítják. Az izgalmas megoldások nem merülnek ki ennyiben, lehet édesburgonyából, lila burgonyából, jamgyökérből vagy sütőtökből is gnocchit készíteni.
Az alapanyagokat gazdagíthatjuk is, például parmezánt reszelhetünk a tésztába, vagy zöldfűszerekkel is megbolondíthatjuk. A kész gnocchikat érdemes nyakon önteni bolognai raguval, gombás-tejszínes mártással, vagy összesütni jó sok szafttal és sajttal.
Fotók: Getty Images