Hogyan készül a tökéletes gnocchi? Sok múlik a krumpli főzésén

gnocchi2cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A gnocchi az olaszok burgonyából készült tésztája, amit változatosan tálalhatunk, a legfinomabb paradicsomos vagy tejszínes szószokkal nyakon öntve, de mediterrán hangulatú levesben betétnek is izgalmas, érdemes kipróbálni.

A gnocchit idehaza csak nudli, laska vagy krumpligombóc néven szoktuk emlegetni. Olaszországban valóságos nemzeti kincs, ami a bevándorlóknak köszönhetően terjedt el és hódította meg az egész világot.

A gnocchi legfontosabb alapanyaga a burgonya, persze nem mindegy, hogy milyet használunk a tészta elkészítéséhez. Az olasz séfek szerint, ha gnocchit készítünk, inkább a krumpli mennyisége legyen nagyobb, a liszttel csínján bánjunk. Ha lehetséges, idősebb, sárga héjú Ella burgonyát használjunk.

Tojás és só is kell a tésztához, a lágy, tökéletes gnocchi 2 tojássárgájából készül, tehát, ha legközelebb készítjük, csak a tojássárgáját üssük a krumplihoz, a fehérjét ne.

Tepsiben sütjük puhára a krumplit, így sokkal finomabb lesz 

Régebben - és szerintem sokan járnak el hozzám hasonlóan - a krumplit kockákra vágva megfőztem, utána indult a gyúrás, formázás és főzés. Egyesek szerint az így készült gnocchi nem az igazi, az olaszok ugyanis a burgonyát héjastul, egészben, kicsit megszurkálva, olívaolajjal enyhén meglocsolva, tepsiben sütik puhára. A tepsiben eltöltött idő után a krumpli héját eltávolítják, krumplinyomó segítségével összetörik, utána indulhat a gyúrás. A sütőben készült krumplitól a gnocchi tésztája kicsit füstösebb, sokkal finomabb lesz, teljesen új értelmet kap.

gnocchict

Lisztből mindig csak annyit adnak a krumplihoz, amennyivel kellemesen lágy, rugalmas tésztát tudnak gyúrni. A formázáshoz szép hosszú hengert kell sodorni, amit tetszőleges darabokra kell vágni. Ezek a darabok mehetnek is a sós, lobogó vízbe, de ha van kedvünk vagy időnk engedi, villa segítségével nyomjunk barázdákat rájuk. A mintától nem csak szép lesz a tészta, de a gnocchin sokkal jobban megtapad majd a szaft vagy a szósz. 

Változatok

Akadnak olyan régiók, háztartások, ahol a csinos kis gnocchikat tepsibe helyezik vagy serpenyőben kevés vajon megpirítják. Az izgalmas megoldások nem merülnek ki ennyiben, lehet édesburgonyából, lila burgonyából, jamgyökérből vagy sütőtökből is gnocchit készíteni.

Az alapanyagokat gazdagíthatjuk is, például parmezánt reszelhetünk a tésztába, vagy zöldfűszerekkel is megbolondíthatjuk. A kész gnocchikat érdemes nyakon önteni bolognai raguval, gombás-tejszínes mártással, vagy összesütni jó sok szafttal és sajttal.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük