Békebeli karácsonyi bejgli: a tészta harmadnap is puha
A békebeli bejgli tésztája két hozzávalónak köszönheti puha textúráját, így sokáig élvezhető az ünnepi sütemény.
Nincs karácsony bejgli nélkül. Minden családnak megvan a bevált receptje, ami évről évre előkerül. Az oldalon böngészve is több receptet találni, tippeket, mitől lesz szép márványos a tészta, vagy épp milyen töltelékkel érdemes feldobni a karácsonyi kedvencet. Idén sem maradhat el a bejgli, de mivel nem szeretnénk magunkat ismételni, most egy igazi békebeli, puha tésztájú recepttel kedveskedünk a sütni szeretőknek.
A krumplis tésztájú bejgli nem új találmány, igazi régi kincs, melyet sokunk nagymamája vagy dédije készített. Az én mamám is krumplival és tejföllel gyúrta a bejgli tésztáját, mert ettől a két alapanyagtól nagyon puha lett az állaga. Így készítve harmadnap is jólesik majd az ünnepi finomság: próbáld ki klasszikus töltelékkel, diósan vagy mákosan, ha pedig ínyenc vagy, a mák mellé aszalt szilva kerülhet, a dió mellé pedig gesztenye.
Békebeli karácsonyi bejgli
Hozzávalók 28 szelethez
Tészta:
- 30 dkg krumpli
- só ízlés szerint
- 1 dl langyos tej
- 1 evőkanál porcukor (az élesztőhöz)
- 1 csomag porélesztő
- 60 dkg finomliszt
- 1 csipet só
- 18 dkg porcukor
- 25 dkg vaj
- 1 dl tejföl
- 1 darab tojássárgája a bejglik lekenéséhez
Diós töltelék:
- 20 dkg darált dió
- 20 dkg cukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- kevés langyos tej szükség szerint
Mákos töltelék:
- 20 dkg darált mák
- 20 dkg cukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 1 darab citrom reszelt héja
- kevés langyos tej szükség szerint
Elkészítés:
A burgonyát tisztítsuk meg, majd vágjuk egyforma méretű kockákra, és bő, sós vízben főzzük puhára. Ezután szűrjük le, törjük simára, és tegyük félre, míg teljesen kihűl.
A langyos tejbe keverjük bele a porcukrot és az élesztőt, majd takarjuk le, és 8-12 perc alatt futtassuk fel.
A lisztet forgassuk egybe a sóval, majd adjuk hozzá a cukrot, vajat, áttört burgonyát, tejfölt és a felfuttatott élesztőt. Gyúrjunk az alapanyagokból tésztát, majd osszuk 2 vagy 3 egyforma részre.
A mákos és a diós töltelék hozzávalóit külön-külön keverjük össze, annyi tejet adjunk hozzájuk, hogy kenhető masszát kapjunk.
A tésztákat enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki, majd szórjuk rá a tölteléket és szorosan tekerjük fel.
A bejgliket helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire, majd kenjük le tojássárgájával. Ezután fóliával fedjük le a bejglit, és tegyük félre pihenni 50-60 percet. Ezután ismét kenjük meg tojássárgájával, és toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe 30-40 percre.
-
2023-12-28 06:30:01
-
2023-12-26 11:08:01
-
2023-12-25 08:52:01
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!