Cukkinicsónak rengeteg sajttal és ricottával töltve: a gyerekek is imádni fogják
Cukkiniből nagyon mutatós és finom fogást készíthetsz, a töltött zöldség nagyon kapós lesz.
A töltött cukkini nem véletlen népszerű étel, a közönségkedvenc zöldség tökéletesen alkalmas a töltésre, ráadásul mivel viszonylag semleges az íze, rengetegféleképpen ízesíthető.
Ha eddig csak a darált húsos verziót próbáltad, teszteld le ezt a csirkés-paradicsomosat is! A vajpuhára főtt húst krémsajttal és házi paradicsomszósszal kevertük egybe, de a sok friss zöldfűszer sem hiányzik belőle. Bár a töltelék krémes, a cukkini teteje roppanós, úgyhogy ne hagyd le róla a ropogós morzsát és a pirult sajtot, úgy lesz tökéletes.
Ebben a receptben a cukkini húsára nincs szükség, ki kell kanalazni, de ki ne dobd! Isteni cukkinikrémleves készülhet belőle, de lereszelve még tócsnit, sőt süteményt is készíthetsz belőle.
Az egész csirkemellfiléket tisztítsuk meg, majd alaplében vagy vízben főzzük puhára. Utána két villa segítségével szedjük szálaira.
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
Készítsük elő a zöldségeket: a hagymákat pucoljuk meg, a vöröset vágjuk vékony szeletekre, a fokhagymát reszeljük le. A paradicsomokat mossuk meg, vágjuk össze kis kockákra.
Forrósítsunk olajat egy nagyobb serpenyőben: a hagymát dinszteljük benne puhára, majd adjuk hozzá a fokhagymát is. 1 perc után mehet rá a paradicsom is. A serpenyőt fedjük le, majd hagyjuk főni a paradicsomot, míg össze nem esik, ki nem engedi a levét. Ekkor vegyük le a fedőt, majd egy krumplinyomóval törjük össze a paradicsomot.
Keverjük bele a sűrített paradicsomot is, sózzuk, borsozzuk, főzzük még pár percig, majd vegyük le a tűzről.
A szálakra szedett csirkéhez adjuk hozzá a krémsajtot, majd 1 merőkanálnyit a paradicsomszószból. Kóstoljuk meg az így kapott keveréket, még sóval, illetve oregánóval ízesítsük. Keverjük bele az összeaprított bazsalikomot és petrezselymet is.
A cukkinikat vágjuk hosszában félbe, majd kanalazzuk ki a húsukat, csak egy kis peremet hagyjunk.
A cukkinicsónakokat kenjük le olajjal, sózzuk, borsozzuk, tegyük őket egy mélyebb sütőtálba.
A csirkés keveréket oszlassuk el a cukkinik között, majd kanalazzunk mindre a maradék paradicsomszószból. A tetejüket szórjuk meg zsemlemorzsával és reszelt mozzarellával.
Az alaplevet öntsük a betöltött cukkinik köré, majd fedjük le fóliával a sütőtálat. Toljuk a sütőbe 25-30 percre, míg a cukkini megpuhul. Utána fólia nélkül tegyük vissza még pár percre, míg a sajt megpirul a tetején.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu