A legjobb házi hummusz lépésről lépésre: hasznos tippeket is mutatunk
Ez a házi hummusz elképesztően lágy, krémes és gazdag ízvilágú. Ha ezt elkészíted, nem vágysz többé a bolti változatra.
Az igazán jó falafelnek két titka van: a gazdag fűszerezés és a megfelelő csicseriborsó. Fűszerek terén fontos, hogy az őrölt ízesítők mellett adj a masszához jó sok friss zöldfűszert – petrezselymet és koriandert – is, mert akkor lesz igazán gazdag az ízvilága. Csicseriborsóból pedig csakis szárazat használj! A főtt vagy konzerves változatokból ugyanis egy puha pép lesz sütés után, és a falafel nem a várt textúrát hozza.
Hagyományosan ezt az ételt bő olajban sütik ropogósra, azonban air fryerben sokkal egészségesebben készítheted el. Így nemcsak a felesleges kalóriáktól és olajszagtól mented meg magad, de a falafel gazdag aromáit is jobban érezheted, hiszen nem nyomja el a sült olaj íze. Fogyaszd tetszőleges körettel, szendvicsként pitába töltve, hummusszal kombinálva vagy valamilyen fűszeres mártogatós mellé.
A száraz csicseriborsóra öntsünk háromszoros mennyiségű vizet, fedjük le, és legalább 24 órán át hagyjuk ázni.
Másnap szűrjük le, minden más hozzávalóval együtt tegyük aprítógépbe, és dolgozzuk egészen apró szemcséjűre. Fontos, hogy ne legyen teljesen krémes, hanem maradjanak benne kisebb csicseridarabok – így sokkal jobb lesz a textúrája.
Kézzel formázzunk belőle 1-1,5 teáskanálnyi golyókat, helyezzük air fryerbe, vékonyan kenjük le olajjal, és 180 fokon 20 perc alatt süssük ropogós aranybarnára.
Tipp: a bekészített masszát hűtőben 3-4 napig is tárolhatjuk, így ha egyszerre sok lenne, akkor a maradékot később is megsüthetjük. A megformázott, még nyers golyókat pedig 1-2 hónapra le is fagyaszthatjuk.
Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors
@sobors.hu