Melengető, tormás céklaleves: hideg napokon áldás a szervezetnek
A zöldségek királynője tele van antioxidánsokkal, ásványi anyagokkal, vitaminokban sem szenved hiányt, és még ízletes is, szóval megéri gyakrabban fogyasztani.
A vitaminokban bővelkedő cékla aranyat ér a konyhában, rengeteg finomság készülhet belőle. Ha szereted a házi kencéket és a céklát, akkor ezt a gyönyörű kenyérrevalót kötelező kipróbálnod.
A céklás kence feta sajttal dúsítva készül, ami alapból is sós, ezért a fűszerezésnél óvatosan az alapízesítővel. Én nem javaslom a használatát, de személye válogatja. Amit viszont ajánlok, az a frissen őrölt bors, ettől lesz igazán pikáns. A házi kence jólesik kenyérre kenve, de zöldségek és húsok mellé is kínálható.
A céklát alaposan mossuk meg, majd így héjastól, bő, sós, ecetes vízben főzzük puhára.
Miután kihűlt a cékla, pucoljuk meg, és kockázzuk közepes méretűre. Ezután adjuk hozzá a feta sajtot, őrölt borsot, balzsamecetet, és turmixoljuk simára.
A kencét kínáljuk pirítóssal, ha szeretnénk, pirított fenyőmaggal is megszórhatjuk.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu