
5 vitaminforrás az egészséges szemekért – Ezeket fogyaszd a jó látásért

Cikkek


Habkönnyű túrófánk egyszerűen: magától megfordul sütés közben

Pofonegyszerű banánfánk 20 perc alatt: alig valamiből készül
Ropogós

Káprázatos házi körtelekvár: a vaníliától édes és illatos

Toszkán babos szendvics: indítsd a napot olasz módra

Áfonyás pohárdesszert citromkrémmel: mutatós desszert fél órán belül

Laktató karfiolsaláta sütőben sült zöldségekből: tápláló köret vagy ebéd

Krémes spenótos gnocchi gombával: egyserpenyős receptet mutatunk
A szemünk egészsége és annak megőrzése rendkívül fontos feladatunk, amit a megfelelő zöldségek és gyümölcsök fogyasztásával mi is elősegíthetünk.
A különböző étrend-kiegészítők és vitaminok térhódítása mellett nem szabad megfeledkeznünk róla, hogy rengeteg olyan növény is van, ami önmagában is támogathatja a jó látás évtizedeken át történő megőrzését.
Karfiol
A karfiol, akárcsak a többi, káposztafélék családjába tartozó rokona, nagy mennyiségben tartalmaz luteint és zeaxantint. Ez a két antioxidáns alkotja ugyanis a retinában található sárgafoltot, amely azért felelős, hogy kiszűrje a szem roncsolódásáért felelős kék fényt, akár egy jobb napszemüveg. Másrészt ő a felelős a színlátásért és a nagy felbontású éleslátásért is. Vagyis, ha megsérül, az rögtön a központi látást károsítja.

Sütőtök
A sütőtök, amelynek hamarosan szintén szezonja lesz, magas A-vitamin-tartalma miatt fontos a szemünknek. Ez a zöldség ugyanis – épp úgy, mint a sárgarépa vagy a pritaminpaprika –, nagy mennyiségben tartalmaz karotint, amely javítja többek között az éjszakai látást is. Az A-vitamin az egyik legfontosabb vitaminja a szemnek, mivel magában a retinában rögtön négy olyan vegyület is van, amelyek tartalmazzák ezt a vitamint és együttműködve teszik lehetővé a látás zavartalan működését. Az A-vitamin hiánya az egyik első jele lehet a farkasvakságnak, amelyre már gyerekkorban is érdemes odafigyelni, ugyanis, mint hiánybetegség, már 2-4 éves gyerekeknél is jelentkezhet.

Szőlő
Amilyen picinek tűnik az emberi szem, olyannyira bonyolult annak működése. Ehhez pedig rengeteg apró „alkatrész” szükséges, amelyeket megannyi vitamin és ásványi anyag éltet. Ezek közé tartozik a szelén is, amelyről manapság egyre kevesebb szó esik. Pedig ennek is nélkülözhetetlen szerepe van abban, hogy megakadályozza a látás romlásáért felelős oxidatív folyamatokat. S hogy miben van belőle sok, amihez szinte bármikor hozzájuthatsz? Nos, ez nem más, mint a szőlő.

Áfonya
A bogyós gyümölcsök – amelyeknek jelenleg is éppen szezonja van –, bizonyítottan magas E-vitamin-tartalommal rendelkeznek. Az egyik legfinomabb közülük az áfonya, ami – az olajos magvakkal egyetemben – vitamintartalmának köszönhetően hatékonyan tudja csökkenteni a szürke hályog kockázatát, és megelőzni a szemfenéki meszesedést, amit más néven sárgafoltsorvadásnak is neveznek. Erre a betegségre azért érdemes odafigyelni, mert az 50 év felettieknek közel a hatodát érinti, világviszonylatban pedig a látásvesztések feléért tehető felelőssé.

Csicseriborsó
A csicseriborsó szerencsére nem szezonális zöldség, így egész évben elérhető a boltokban. Szuper képessége pedig abban rejlik, hogy magas cinktartalommal rendelkezik. A cink hiánya elsősorban az éjszakai látást rontja, a szervezetbe való bevitele viszont képes lelassítani a korábban már említett sárgafoltsorvadást. A csicseriborsó mellett a hüvelyesek többsége is magas cinktartalommal rendelkezik, így például a lencse és a bab fogyasztása is jó hatással van a látásunkra.
Fotók: Getty Images