6 tipp, hogy tökéletes legyen a nokedli: kezdőknek is sikerülni fog
Nokedli vagy galuska, a magyar konyha legkedvesebb körete, amit nem csak sűrű, szaftos fogások mellé érdemes kínálni.
A grízgaluska egyszerű, mégis csodálatos levesbetét. Remekül illik a húsleveshez, de borsó- vagy zöldbablevesben is jól mutat.
A galuskát van, aki külön, míg más a levesbe főzi. Mindkét verzió jó, csak be kell tartani egy fontos szabályt, és akkor nem fog darabjaira hullani a levesbetét. Ez pedig a pihentetés. A bekevert masszát érdemes 30 percig állni hagyni a hűtőben, úgy sokkal stabilabb lesz, könnyebben lehet formázni és egyben marad.
Ha a nagyid kérdezed, ő biztosan azt tanácsolja, hogy zsírt is keverj a masszába, mert nagyon puha lesz tőle. A galuska tésztájában mindig jut hely egy kis zöldfűszernek is, hisz jól mutat benne, és finom is. Ha azt szeretnéd, hogy a galuska szép aranyló színű legyen, egy csipetnyi sáfránnyal segíthetsz rá a dologra.
A zsírt olvasszuk meg, majd adjuk hozzá a tojást, sót, búzadarát és a sáfrányt.
Az alaposan kikevert masszát fedjük le fóliával és tegyük hűtőbe 30 percre.
Egy nagy lábasban forraljunk vizet. A vízhez adjunk egy kevés sót, majd amikor már lobog, mérsékeljük addig, amíg csak gyöngyözik. Ezután kanál segítségével vagy a kezünkkel formázzunk a masszából galuskákat, dobjuk őket a vízbe. Amikor a galuskák felúsztak a víz tetejére, onnantól számítva 5-8 percig főzzük még.
A kész galuskákat szedjük tányérra és a leves mellé kínáljuk.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu