Tele van antioxidánssal és gátolja az öregedést – Ezért fogyassz naponta áfonyát

áfonya cover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Marokszámra enném ezeket a kis kékesfekete bogyókat, nemcsak azért, mert finomak, hanem mert elképesztően magas a tápértékük is.

A zöldségesnél és a piacon nagyon szépen mutat a kékesfekete áfonya, amely ugyan nem tartozik a legolcsóbb gyümölcsök közé, mégis érdemes beiktatni az étrendünkbe. A szezonja júliustól szeptemberig tart, ilyenkor az ára is kedvezőbb, érdemes odafigyelni erre. 

Az áfonya többek között Észak-Amerikában őshonos növény, de Európában is óriási a népszerűsége. Nem véletlenül - a kis bogyók nemcsak ízletesek, hanem elképesztően egészségesek is. Ha rendszeresen (heti 3-4-szer) fogyasztunk áfonyát, akkor a vérben lévő antioxidánsok mennyisége megemelkedik. Az ízvilága az enyhén édestől a kesernyésen át egészen a csípősig terjed.

Antioxidánsban gazdag szemek

Az áfonya C-vitamin tartalma ugyan viszonylag alacsony, de ezt ellensúlyozza a kiemelkedően magas antioxidáns-jelenlét. Kutatók szerint az antioxidánsok nagy szerepet játszanak a szív- és érrendszeri betegségek, a rák és a cukorbetegség megelőzésében. Az áfonya fogyasztása ezen kívül jó hatással van a szemre, többek közt véd a napsugárzás káros hatásaitól is.

Érdemes tudni, hogy az áfonya az öregkori betegségek, így az Alzheimer-kór hatásait is csökkentheti és megelőzheti. Ha ez még mindig nem elég, az áfonya a bőrünk egészségét is védi, halványítja az öregedés során keletkező bőrhibákat.

Az áfonya azonban oxalátot tartalmaz, amely nagy mennyiségben epekövet vagy vesekövet okoz, ezért aki erre hajlamos, inkább kerülje az áfonya fogyasztását. 

áfonya 1 belső

Hogyan válasszunk áfonyát?

Vásárláskor figyeljünk arra, hogy a szemek élénk színűek és egészségesek legyenek. Az egészséges áfonyákon fehéres-szürkés viaszos réteg található. Miután az áfonyaszemeket ömlesztve árulják, akaratlanul is összeütődnek, ezek a szemek azonnal meg is penészednek. Ha ilyet találunk, gyorsan dobjuk ki, mert különben a többi egészséges szem is megromlik.

Otthon zárt dobozban vagy műanyag zacskóban tároljuk a hűtőszekrényben, de így is csak néhány napig tudjuk eltartani. Szobahőmérsékleten egy nap után megromlik. Az áfonyát óvatosan mossuk, mert nagyon sérülékeny. 

A reggeli zabkásában és muffinba sütve is finom

Bár az áfonya hatásai frissen fogyasztva érvényesülnek leginkább, süteményekbe téve is isteni. Egy keveset mindig tegyünk félre belőle. Ha a reggeli zabkásánkba tesszük, akkor biztosan jót teszünk a szervezetünkkel, de azért egy áfonyás muffint se utasítsunk vissza. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon