Tízperces chia puding áfonyával, sült banánnal és ropogós grillázzsal
Cikkek
Birsalmasajt, ahogy a nagyid is csinálta – Kezdőként se fogod elrontani
Krémes, fahéjas sütőtöklekvár: szinte semmi munkával készül
Ropogós
5 perces mézes-mustáros öntet: salátákhoz tökéletes
Mézzel és fahéjjal sült birsalma: krémes lesz a sütőben
Készítsd el a britek híres Yorkshire pudingját: alig valamiből készül
Rumos-gesztenyés palacsinta: a selymes krém mindent visz
Héjában sült tepsis krumpli: sajt pirul a tetejére
Egy egészséges, minimális kalóriatartalommal rendelkező desszert szuper ízekkel és állagokkal.
A chia puding varázslatos találmány. Ezek a fekete picike magok elképesztően sok folyadékot szívnak magukba, és kocsonyás, pudingos állagúvá változtatják a körülöttük lévő folyadékot már akár egy óra leforgása alatt.
A legtöbb chia puding azonban, ha egyszerűen csak folyadékot használunk hozzá, íztelen lesz. Kell bele valami, ami karaktert ad neki. Erre tökéletes megoldás az áfonya, amely nem csak ízesíti, de színezi is a pudingot. Ezzel az élmény még mindig nem lesz teljes, kell rá valami, ami a pudingos állagot ellenpontozza: ezért készítünk a tetejére egy ropogós grillázst mindenféle magokból, majd adunk neki egy löket természetes édességet a sült banán segítségével.
Más bogyós gyümölccsel is bátran elkészíthető, de a magok fajtái is bátran variálhatóak.
Áfonyás chia puding
Hozzávalók 4 személyre
A pudinghoz:
- 6 evőkanál chia mag
- 150 gramm áfonya
- 1 evőkanál méz
- 4 deciliter tej vagy növényi tej
A feltéthez:
- 100 gramm magok
- 1 evőkanál olaj
- 1 evőkanál méz
- 1 darab banán
Elkészítés:
Az áfonyát összeturmixolom a tejjel és a mézzel, majd belekeverem a magokat. Nagyon alaposan elkeverem, nehogy összetapadjanak. Állni hagyom, míg magába nem szívja a nedvességet, ez körülbelül fél óra. Közben néha átkeverem.
A feltéthez egy serpenyőt felhevítek, beleöntöm az olajat és a magokat, majd mikor épp pirulni kezdenének, rájuk csorgatom a mézet. A banánokat hosszában és keresztben is felvágom, összesen nyolc darabba. A piruló magok közé teszem, és mindkét oldalukat egy percig sütöm.
Fotók: Ács Bori/Sóbors