Védi a szívet, méregtelenít és nyugtató hatása is van: ezért fogyassz gyakran koriandert
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Az ősidők óta használt fűszernövény a zellerfélék családjába tartozik. A koriandernek minden része ehető, frissen és őrölt formában is beszerezhetjük.
Külső megjelenésében összekeverhető a petrezselyemmel, zamatában azonban teljesen más. A koriander markáns, jellegzetes ízzel bír. A legjobban az ázsiai, indiai, latin és mediterrán konyhában szeretik használni.
Levesekhez, salátákhoz, mártásokhoz mindig frissen használjuk, a főzés utolsó mozzanataként adjuk az ételhez a befejező percekben. A koriander jellegzetes íze miatt különböző pácok elkészítésénél is használható, jól illik sültekhez, de a tányérunkat is dekorálhatjuk vele. A koriandert nem csak különleges íze miatt érdemes használnunk, kincset érő tulajdonságai miatt is érdemes felfedezni, akár tea formájában elkortyolni.
A növény magja illóolajat, cukrot és C-vitamint tartalmaz, ha megpirítjuk, édeskés aromája érvényesül. A koriandermagból lehet pácot készíteni, de sütemények és likőrök ízesítésénél is használható.
A koriandert gyakran gyógyító fűszerként is szokták emlegetni, számos vitamin és ásványi anyag található meg benne, illóolaja gyógyító hatással bír. Levele dúskál C- és A-vitaminban.
A bőr jó barátja
A koriander fertőtlenítő hatással bír, ezért kezelhetjük vele a pattanásos, gyulladt bőrt, de még gombás fertőzések ellen is alkalmazhatjuk. Segít a száraz bőrt helyreállítani, egészségessé, ragyogóvá teszi.
Számos bőrbetegség, például ekcéma, kiütések vagy a viszkető bőr is kezelhető korianderrel. Házi krémet is készíthetünk belőle, amit az érzékeny felületre kenhetünk, 1 csokor koriander kevés vízzel és 1 teáskanálnyi mézzel összekeverve használható - a viszkető bőrfelületre kenve.
Szívbarát és enyhíti a stresszt
Jó hatással van a szívre és érrendszerre, csökkenti a koleszterinszintet és a vérnyomást is szabályozza. A növényben található vitaminok és ásványi anyagok jó hatással vannak a szív izomzatára.
A koriander csökkenti a feszültséget, a szorongást, az alvás minőségén is képes javítani.
A már említett koriandertea mellett turmixot is szokás készíteni belőle, amit stresszcsökkentő és méregtelenítő hatása miatt szoktak fogyasztani. A turmix elkészítéséhez zeller zöldje és uborka kerül a fűszernövényhez.
A koriander stimulálja az inzulintermelést, így hozzájárul az egészséges vércukorszint fenntartásához is.
Emésztési panaszokkal küzdőknek is ajánlott a fogyasztása
A koriander levelei támogatják az emésztést, serkentik a szükséges enzimek termelődését, így a nehezebb ételeket is könnyebben feldolgozza a szervezetünk. Vízhajtó hatásáról is ismert. Puffadás esetén enyhén görcsoldó.
Hatástalanítja a mérgeket
Ha mérgező nehézfémek - mint az ólom, arzén, higany stb. - felgyülemlenek a szervezetben, olyan komoly egészségügyi problémákhoz vezethetnek, mint az Alzheimer-kór, memóriavesztés, látásvesztés, az idegrendszer nem megfelelő működése. A koriander természetes vegyületeket tartalmaz, amelyek méregtelenítik a szervezetet és eltávolítják a mérgező nehézfémeket.
Allergiásoknak is ajánlott a fogyasztása
A fűszernövénynek olyan tulajdonságai is vannak, melyek enyhítik a kellemetlen allergiás tüneteket, ilyen az orrdugulás, tüsszögés. Allergiában és szénanáthában szenvedőknek ajánlott minél többször a fogyasztása - akár tea formájában is. A korianderből készült tea elősegíti a hurutos betegségek gyógyulását, lázcsökkentő hatásáról is ismert.
A sokat említett korianderteát a növény magjából és leveléből is elkészíthetjük. Mag esetében 1 teáskanállal, a leveléből 3 szállal 1 bögrényi forró vízbe dobunk, összeforraljuk, majd lefedve 10-20 percig pihentetjük, utána leszűrve elfogyasztjuk. De sima korianderlevet is ihatunk, 1 maréknyi növényt áztassunk vízbe 1 napra, majd leszűrve fogyasszuk el - emésztési gondokkal küzdőknek az ilyen nedű aranyat ér.
Fotók: Getty Images