Hat hangulatjavító étel, ha rosszra fordul az időjárás

csoki
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Bár egyelőre óriási szerencsénk van az idei ősszel, mert a hűvös hajnalok ellenére csodálatosan süt a nap, de egyszer csak eljön az az idő, amikor mindenünket odaadnánk egy kis napsütésért.

A szürke, nyálkás idő bizony mindannyiunk hangulatát befolyásolja, méghozzá negatív irányba. Ilyenkor kimozdulni sincs erőnk, pedig sokszor már egy kis séta is sokkal jobb kedvre derítene. Persze kinek van kedve szakadó esőben sétálgatni, ezt is megértem. Ilyenkor inkább maradunk otthon, és az időt evéssel ütjük el.

Triptofán - fehérjetartalmú ételek

Kutatások bizonyítják, hogy bizonyos ételek hatással vannak a hangulatunkra, mert emésztésük során a bennük lévő aminosavakból agyi, idegi ingerületátvivő anyagok keletkeznek. Ilyen aminosav többek között a triptofán, amiből szerotonin képződik. A szerotonin a depresszió megelőzése ellen hatásos. A triptofán a legtöbb fehérjetartalmú élelmiszerben megtalálható, így az sem feltétlen igaz, hogy a hangulatjavító ételek biztosan hizlalnak is. 

Ha rossz a kedvünk, először automatikusan édességhez nyúlunk. Ki ne emlékezne a Bridget Jones azon jelenetére, amikor Bridget szerelmi bánatát egy doboz jégkrémbe fojtotta. Sajnos én is ettem már meg egy doboz csokis desszertet dühömben vagy rosszkedvemben, amely cselekedetem órákig tartó lelkiismeretfurdalást eredményezett. Az édességek utáni vágyunk gyerekkorunkból eredeztethető, ha rendesen ettünk, kaptunk csokit, és ha valamivel meg akartak vigasztalni, arra is valamilyen édes íz volt a megoldás. 

Csokoládé

Nem véletlenül első a sorban, hiszen a csokoládé mindig örömöt okoz, miért ne tenné ezt ősszel is. A csokinak magas a kalóriatartalma, úgyhogy bánjunk óvatosan a majszolással, de a benne lévő fenil-etil-amin javítja a hangulatunkat. Ha tényleg ügyelünk az egészségünkre, akkor válasszunk minimum 50 százalékos kakaótartalmú, jó minőségű étcsokoládét, és abból is maximum két-három kockát együnk meg. 

Lazac 

A lazac, ahogy a többi halféle is, omega-3 zsírsavakban gazdag, amelyek segítik az agyműködést, a szívünkre és az érrendszerünkre is jótékonyan hatnak, de a depresszió ellen is jók. A halak közül válasszuk a mélytengeri fajtákat, a tonhalat, a makrélát vagy a lazacot. 

Pulyka 

A pulyka egyrészt szuper fehérjeforrás, ezért diétázóknak és sportolóknak különösen ajánlott a rendszeres fogyasztása, de emellett triptofántartalma is jelentős. Ha eszünk belőle, elűzhetjük a negatív gondolatokat és jobban is alszunk tőle. 

Zöld tea 

A hideg időben amúgy is jólesik egy pohár forró tea. Ha már teázunk, válasszuk a zöld teát, amelyben az antioxidánsok egyrészt eltávolítják a káros anyagokat a szervezetünkből, másrészt pedig sokkal hatásosabban és egészségesebben élénkítenek, mint a kávé. 

Olajos magvak 

Az olajos magvak, mint a dió, a napraforgómag vagy a mogyoró - a halakhoz hasonlóan - omega-3 telítetlen zsírsavakban gazdagok, amelyek nemcsak az érfalakra, hanem a rosszkedvre is jó hatással vannak. A vegetáriánusoknak kifejezetten hasznos tápanyagforrások ezek, de természetesen mindenkit arra buzdítunk, hogy iktassa be az étrendjébe ezeket a magokat. 

Tojás

A tojás is nagyon egészséges, fehérjében és tápanyagokban gazdag étel. Nagy előnye, hogy sokféleképpen elkészíthető. A jótékony hatásai közül kiemelkedik, hogy szinten tartja a vércukrot, a fehérje jó az izmoknak és az anyagcserének. Az aminosavai pedig fokozzák a szerotonin termelését. 

+1 Bónusz

Nemcsak az evés okozhat jó hangulatot, hanem a testmozgás is, kutatások bizonyítják, hogy bármilyen sport hatására a szervezetben természetes fájdalomcsillapító-anyag, endorfin képződik, amitől boldogabbnak érezzünk magunkat. Így nemcsak az alakunknak, hanem a közérzetünknek is jót teszünk, ha rendszeresen sportolunk. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük